Svijet

EU donirala 800 generatora i 30 miliona LED sijalica

Evropska komisija (EK) spremna je mobilizovati 30 miliona eura za kupovinu 30 miliona LED sijalica za Ukrajinu.

Ursula von der Leyen - Twitter

To je danas najavila Ursula von der Leyen, predsjednica EK na događaju “Standing with Ukrainian people” u Parizu, Francuska, pišu Vijesti.

Ove energetski učinkovite sijalice biće dio veće donacije od 50 miliona sijalica na koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao međunarodnu zajednicu.

“Ove LED sijalice su tako vitalne jer su 88 odsto učinkovitije od staromodnih sijalica. Kad bi se postavili, uštedjeli bi energiju koja bi iznosila jedan GW električne energije, što je ekvivalentno godišnjoj proizvodnji jedne nuklearne elektrane”, rekla je Fon der Leyen, dodajući da će to pomoći u smanjenju pritiska na ukrajinsku električnu mrežu.

Predsjednica EK je takođe objavila da je EU mobilizovala oko 800 generatora električne energije u Ukrajinu od početka ruske specijalne vojne akcije

Najnovija energetska pomoć kanalizovana kroz Mehanizam civilne zaštite EU-a uključuje:

– 40 novih velikih generatora iz rezerve rescEU za nesmetano napajanje 30 bolnica širom zemlje.

– 100 malih do srednjih generatora iz Francuske; 19 generatora iz Slovačke, 23 generatora iz Njemačke, 52 transformatora iz Litvanije i 4 sistema za hitne slučajeve iz Poljske kao i 252 transformatora iz Litvanije, prenosi “EU Neighbours East”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh