Svijet

Revolucija na Macronov način: Kondomi za mlade u Francuskoj će od januara biti besplatni

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron najavio je kako će od 1. januara 2023. godine mladi od 18 do 25 godina u apotekama moći dobiti besplatno kondome.

Kako je izjavio predsjednik Francuske tokom sjednice Nacionalnog vijeća posvećenoj zdravlju mladih, ova odluka predstavlja malu revoluciju u prevenciji.

“Nismo još uvijek dobri u smislu seksualnog obrazovanja. Moramo ga vratiti u školu. Moramo mnogo bolje reformisati naše nastavnike o ovoj temi i podići svijest”, rekao je Macron.

Također, naglasio je kako se u narednom periodu mora posvetiti pažnja vakcinaciji adolescenata HPV vakcinama.

“Od 10. decembra 2018. godine socijalno osiguranje već nadoknađuje troškove kondoma i to na recept liječnika kao dodatnog alata u borbi protiv AIDS-a i spolno prenosivih infekcija”, piše francuski Le Monde.

Osim kondoma, Macron je najavio kako je Zakonom o budžetu za socijalno osiguranje, koji je usvojen prošle sedmice, predviđena besplatna kontracepcija za sve žene, bez ljekarskog recepta. prenosi Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh