Vijesti

Erdogan: Povlačenje ruskih snaga iz ukrajinskog Hersona pozitivno i važno

Izjave turskog predsjednika uslijedile su nakon što je Moskva u srijedu naredila svojim trupama da se povuku iz Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je važnom odluku Rusije da povuče svoje snage iz južne ukrajinske regije Herson, javlja Anadolu Agency (AA).

“Odluka Rusije u vezi s Hersonom je pozitivna, važna”, rekao je Erdogan novinarima u glavnom gradu Ankari uoči odlaska na samit Vijeća turskijskih zemalja koji se održava u Uzbekistanu.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon što je Moskva u srijedu naredila svojim trupama da se povuku iz Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar.

Dodao je da će Turkiye s Rusijom nastaviti održavati telefonsku diplomatiju ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin ne bude učestvovao na samitu G-20 u Indoneziji.

“Nastavićemo održavati telefonsku diplomatiju s Rusijom i nadamo se da ćemo biti uspješni u posredovanju i omogućiti tranziciju iz svijeta u kojem dominira rat u svijet u kojem dominira mir”, rekao je Erdogan.

Govoreći o naporima da se normalizuju odnosi Turkiye s Armenijom, Erdogan je rekao da dijaspora u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ometa proces.

“Ko će taj negativni rad ovih dijaspora preokrenuti u pozitivan smjer? Nema sumnje da je to armenska vlada. Ako to uspiju postići, i naša perspektiva će se promijeniti u pozitivnom smjeru, a mi u tom smislu pokušavamo steći prijatelje, a ne stvarati neprijatelje”, rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da vjeruje da će samit Vijeća turkijskih država koji će početi u petak u Samarkandu podići saradnju između zemalja članica na novi nivo.

Turski predsjednik je rekao da će tokom sastanaka s šefovima država i vlada na samitu Vijeća turkijskih zemalja razgovarati o bilateralnim odnosima i globalnim pitanjima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh