Svijet

BIDEN BIJESAN ZBOG CURENJA INFORMACIJA: U izvještaju navedeno da su američke obavještajne službe pomogle Ukrajini da ubije ruske generale i potopi ratni brod

Predsjednik Joe Biden bio je bijesan zbog curenja informacija u kojima se navodi da su američke obavještajne službe pomogle Ukrajini da ubije ruske generale i potopi njihov ratni brod, navodi se u izvještaju, izvijestio je u ponedjeljak The New York Times.

Joe Biden - AFP

Visoki dužnosnik administracije rekao je za The Times da je nakon što su se pojavili izvještaji o umiješanosti SAD-a u napade, Biden ukorio nekoliko visokih dužnosnika odbrane, uključujući ministra odbrane Lloyda J. Austina III, direktoricu Nacionalne obavještajne službe Avril D. Haines i direktora CIA-e Williama J. Burns.

Biden je bio zabrinut da će izvještaji dodatno isprovocirati ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio je The Times.

Nekoliko medija prenijelo je prošle sedmice da su SAD ukrajinskim snagama predale ključne informacije koje su im omogućile da napadnu i potope jedan od najistaknutijih ruskih ratnih brodova, Moskvu, 14. aprila.

Sekretar za medije Pentagona John Kirby opovrgnuo je izvještaje, rekavši za CNN u saopštenju da SAD nisu imale prethodnog saznanja o namjeri Ukrajine da gađa brod.

Drugi izvještaj Timesa, također objavljen prošle sedmice, pokazao je da su američke obavještajne službe također imale ključnu ulogu u smrti nekoliko ruskih generala.

Kirby je također odbacio ovaj izvještaj, rekavši novinarima da SAD “ne pružaju obavještajne podatke o lokaciji viših vojnih čelnika na bojnom polju”.

Sekretar za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u ponedjeljak da Biden “nije bio zadovoljan curenjem podataka”.

“Njegovo je stajalište da je to bilo preuveličavanje naše uloge – netačna izjava – i također podcjenjivanje uloge Ukrajinaca i njihova vodstva. I nije smatrao da su oni bili konstruktivni”, dodala je.

Stručnjaci su za The Times rekli da, iako je SAD pojačao svoje sudjelovanje u ratu u Ukrajini, Biden je i dalje pazio da ne provocira ruskog predsjednika Vladimira Putina.

SAD je odbio ukrajinske zahtjeve da pošalju vojsku u zemlju, odlučivši se umjesto toga poslati izdašnu vojnu pomoć.

Od početka ruske invazije 24. februara, SAD je u Ukrajinu poslalo oružje i opremu u vrijednosti od oko 3,8 milijardi dolara, saopštila je prošle sedmice Bijela kuća. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh