Svijet

Uživo / Ruske snage ušle u Herson, bjeloruska vojska se ipak priključuje invaziji

Ukrajinska vojska saopćila je da su ruske snage nastavile napad na glavni grad Kijev

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u šesti dan.

U znak odmazde Ruska Federacija je odlučila uvesti sankcije i zabraniti letove za 36 zemlje. Jučer su održani pregovori ruske i ukrajinske delegacije, koji nisu donijeli pomaka u rješavanju trenutne krize.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ponovo je zaprijetio ukrajinskim saveznicima, da će snositi sankcije ukoliko nastave slati naoružanje.

Jučer su održani pregovori ukrajinske i ruske delegacije. Ukrajinci su imali dva zahtjeva – povlačenje ruske vojske i prekid rata.

Ključni događaji:

– Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je vojnom zapovjedništvu da stavi snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti “nakon agresivnih izjava zemalja NATO-a”.

– Zapadne zemlje i Evropska unija najavile: Izbacujemo Rusiju iz sistema SWIFT

– Evropske zemlje zatvaraju zračni promet za ruske avione

– Rusija je u znak odmazde zabranila letove 36 zemalja

– U Ukrajini je zabilježeno najmanje 406 civilnih žrtava

– Održani pregovori ruske i ukrajinske delegacije

– FIFA i UEFA suspendovali su ruske nacionalne i klupske reprezentacije iz svih međunarodnih natjecanja do daljnjega.

– Bajden razgovarao sa svjetskim liderima o daljnjem nametanju teških troškova i posljedica Rusiji

Harkov je razoren nakon jutrošnjeg granatiranja

12:20 – Njemački borbeni zrakoplovi patroliraju poljskim zračnim prostorom, objavilo je njemačko zrakoplovstvo u utorak.

11:52 – Džonson upozorava: Putin je spreman koristiti varvarsku taktiku protiv nevinih civila, da šalje projektile i ubija djecu

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) održao je konferenciju za novinare u Varšavi s poljskim premijerom Mateušom Moravijeckim (Mateusz Morawiecki).

11:43 – Ruske trupe sve bliže Ukrajini: Niske temperature doprinose problemima Kijeva

U svim drugim okolnostima, bio bi to prekrasan prizor, netaknuti bijeli snijeg koji prekriva krovove starog Kijeva, piše CNN.
11:42 – Zelenski će se danas obratiti Evropskom parlamentu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) obratit će se danas Evropskom parlamentu video-linkom, dok se njegova zemlja bori da obuzda invaziju ruskih snaga, najavila je predsjednica parlamenta Roberta Metsola.

11:20 – Crna Gora pokrenula proceduru za zatvaranje zračnog prostora za Rusiju

Crna Gora je pokrenula proceduru za donošenje odluke o zatvaranju zračnog prostora za ruske avione, saopćeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz ministarstva kapitalnih investicija, koje je nadležno za to pitanje.
10:39 – Zelenski se ponovo obratio: Napad na Harkov je ratni zločin

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) ponovo se obratio naciji. Opširnije na LINKU.

10:00 – Kuleba nakon napada na Harkiv: Potpuno izolirajte Rusiju, Putin iz bijesa čini ratne zločine

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba pozvao je na dodatne međunarodne sankcije Rusiji nakon, kako je rekao, barbarskog napada na Harkiv. Opširnije na LINKU.

09:44 – Ukrajina tvrdi da je poginulo 5.710 pripadnika ruskih snaga

Generalštab ukrajinske vojske saopćio je kako su ruske snage, koje su napale Ukrajinu izgubile 5.710 vojnika, javlja Anadolu Agency (AA). Opširnije na LINKU.

09:40 – Švedski ekonomist: Ruski poznanik mi je poslao poruku da samo čekaju obavijest da je Putin mrtav

Švedski ekonomist i autor knjige “Ruski kroni-kapitalizam” Anders Aslund objavio je poruku na Twitteru, za koju je rekao da ju je dobio od svojih ruskih poznanika.

– Poznanik iz Rusije mi je poslao poruku: “Samo čekamo obavijest da je Putin mrtav” – napisao je Aslund na svom Twitter nalogu. Detaljnije OVDJE.

09:33 – U Harkovu u eksploziji povrijeđeno najmanje šest osoba, jedna od njih je dijete

Najmanje šest osoba povrijeđeno je, uključujući dijete, u eksploziji u drugom najvećem ukrajinskom gradu, Harkovu, objavila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve u Telegramu u danas, piše CNN.

09:25 – Bivša šefica hrvatske diplomatije: Putina je iznenadila brza reakcija EU, Zelenski je prvi heroj 21. stoljeća

Bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić komentirala je za HRT političku situaciju nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.
09:23 – Pogledajte fotografije razaranja na Trgu slobode u Harkovu.

Fotografije iz Harkova


09:17 – Ukrajinska pravda objavila je video iz Harkova gdje se vidi kako gori oklopno rusko vozilo uz komentar “Ovako nailazimo na ruski mir”.

09:02 – Stoltenberg: NATO ne planira ulaziti u Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se alijansa neće preseliti u Ukrajinu, ni na zemlji ni u zraku, dok se ruska invazija nastavlja. Detaljnije saznajte na LINKU.

08:33 – Starlinkove satelitske antene sinoć stigle u Ukrajinu

Starlinkove satelitske antene pristigle su sinoć u Ukrajinu, koje će Ukrajincima omogućiti pristup internetu, ukoliko im ruske snage unište internetsku infrastrukturu. Opširnije OVDJE.

08:15 – Ukrajina će prodati dionice za finansiranje oružanih snaga

Ukrajinska vlada rekla je da od danas planira prodati dionice kako bi platila svoje oružane snage dok brane zemlju od ruske invazije.

08:12 – Kamere zabilježile silovit zračni udar ruskih snaga u Harkovu

Ruska vojska je jutros, sudeći prema snimcima, izvela silovit zračni udar na glavni trg u Harkovu, Trg slobode. Strahovit zračni udar pogledajte na LINKU.

08:00 – Kina počinje evakuirati svoje građane iz Ukrajine

Kina je počela evakuirati svoje građane iz Ukrajine, objavili su državni mediji, piše CNN. Oko 400 studenata sa sjedištem u crnomorskom lučkom gradu Odesi i još 200 iz glavnog grada Kijeva napustilo je zemlju u ponedjeljak. Opširnije OVDJE.

7:47 – Rusi granatirali porodilište u blizini Kijeva, svi su evakuisani iz zgrade

Kyiv Independent javlja na svom zvaničnom Twitter profilu da su ruske snage granatirale porodilište u blizini Kijeva, pozivajući se na objavu generalnog direktora bolnice na društvenoj mreži Facebook Vitalija Girina (Vitalyi). Više o tome saznajte OVDJE.

7:35 – Neobična priča: Mladenci provode medeni mjesec boreći se za Ukrajinu

Samo nekoliko sati nakon vjenčanja prvog dana ruske invazije, Jarina Arieva i Svjatoslav Fursin pridružili su se borbi za zaštitu svoje zemlje, piše CNN. Opširnije OVDJE.

7:30 – Tajvan će blokirati SWIFT ruske banke

Tajvan će se pridružiti potezima blokiranja nekih ruskih banaka iz međunarodnog platnog sustava SWIFT “u korak” sa zapadnim zemljama, rekao je premijer Su Tseng-čang novinarima danas, piše CNN. Detaljnije pročitajte na LINKU.

07:27 – Sjeverna Koreja za rusku invaziju okrivila SAD

Sjeverna Koreja je za rusku invaziju na Ukrajinu okrivila “politiku hegemonije SAD-a i Zapada” u saopćenju koje je u ponedjeljak izdao glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova. Opširnije OVDJE.

07:15 – Međunarodni krivični sud (ICC) otvara istragu o zločinima ruskih trupa u Ukrajini.

07:05 – Ukrajinski zvaničnici potvrdili: U velikom ruskom napadu na vojnu bazu, poginulo najmanje 70 vojnika

Ukrajinski zvaničnici su upravo potvrdili da je najmanje 70 vojnika ubijeno u ruskom zračnom napadu na njihovu vojnu bazu u nedjelju

06:40 – Džonson: Putin mora propasti

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) poručio je da predsjednik Rusije Vladimir Putin mora propasti. Džonson je obećao da će Velika Britanija “nastaviti da vrši maksimalni pritisak” na Rusiju. Detaljnije pročitajte na LINKU.

06:22 – Uzbune u nekoliko gradova

Zračne uzbune oglašene su u Volinu, Ternopil i Rivneu.

06:08 – Erdoan razgovarao sa Lukašenkom: Turska nastavlja ulagati napore da se rat zaustavi.

U saopćenju Direkcije za komunikacije predsjednika Turske navodi se da su dvojica čelnika razgovarali o napadu Rusije na Ukrajinu i najnovijim dešavanjima na tom području. Navodi se također da su razgovarali o današnjim pregovorima ukrajinske i ruske delegacije, održanim u Bjelorusiji. Opširnije OVDJE.

05:55 – Ukrajinska vojska saopćila je da su ruske snage nastavile napad na glavni grad Kijev

– Situacija oko Kijeva ostaje napeta – upozorava se na Facebooku nalogu Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine.

05:50 – Ruski konvoj koji ide prema Kijevu dugačak 64 kilometra

Tvrtka za satelitske snimke Maxar Technology kaže da su raniji izvještaji koji pokazuju da je konvoj ruskih tenkova i oklopnih vozila koji napreduje prema Kijevu dug oko 27 kilometara netačna. Detaljnije na LINKU.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh