Kultura

Evropska unija Mostarcima poklanja Open City: Koncerti, predstave, radionice…

Na ideju utemeljitelja i voditelja Mostar Rock škole i članova Kluba 27, Evropska unija u Bosni i Hercegovini građanima Mostara i posjetiocima ovog grada u narednom mjesecu podarit će projekat Open City Mostar, čiji je partner Gradska uprava Mostara.

Stari Most u Mostaru - B92.net

Open City Mostar će trajati tri sedmice u kojim će se organizovati koncerti, radionice, javni razgovori sa umjetnicima, konferencije, predstave lokalne produkcije i realizacije, umjetnička rezidencija, te prezentacije škola, a tim povodom nositelji projekta danas su organizirali druženje sa predstavnicima medija.

– U početku smo imali ideju organizirati nekoliko koncerata, međutim kasnije se ona proširila, pa smo u petom mjesecu osmislili koncept kojim ćemo osim novita podržati i postojeće festivale u Mostaru, koji se inače održavaju u ovom dijelu godine, rekao je voditelj Mostar rock škole Orhan Maslo.
U projekat su uključeni mladi izvođači iz Mostara. Partneri su i institucije poput Muzičkog centra Pavarotti, Doma Herceg Stjepan Kosača i OKC-a Abrašević. Programi će se održavati na pet pozornica – u ŠEtalištu, ispred Hamama u Starom gradu, na Kantarevcu, u OKC-u Abrašević i u Pavarottiju.

– Nadam se i kako nećemo biti stisnuti pandemijom. Za slučaj restrikcija plan b je Kantarevac. Tu će se svakako dešavati i Summer Fest i Mostar blues i rock festival. Imamo velike prostore, a podsjećam i kako je država obezbijedila vakcine, tako da svatko ima pravo i mogućnost da se cijepi, napominje Maslo.

Današnjem druženju prisustvovao je i gradonačenik Mostara Mario Kordić. Istakao je da ga raduje što je Mostar prepoznat kao urbana sredina, uz zahvalu Johanu Sattleru na inicijativi da se ovaj festival održi.

– Hvala i ljudima iz Rock škole koji su se potrudili da ovo bude fina priča. Ovim ćemo produžiti turističku sezonu i pozicionirati grad. Imamo praktično cjelogodišnji program iz kulture. Time sam prezadovoljan. Ideja je da ovo ne bude jednokratna priča. Nastojat ćemo da to preraste u tradiciju, najavio je Kordić.

Kaže je i kako nova vlast nastoji poboljšati kulturnu ponudu i scenu u gradu.

– Možda raspodjela sredstava za kulturu koja nisu beznačajna, nije uvijek onakva kakvu bih želio ili kakvu očekuju građani, ali radimo na reformi, nastojeći uštedjeti svaku marku. Od šestog mjeseca u kontinuitetu imamo kulturna dešavanja u gradu, a ja smatram da uvijek može i treba bolje, kaže Kordić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh