BiH

Vlada i sindikati zdravstva bez dogovora

Današnji sastanak pregovaračkih timova Vlade HNK i sindikata zdravstvenih radnika u ovom kantonu nije rezultirao ni dogovorom, niti napretkom u pregovorima.

Vlada i sindikati zdravstva bez dogovora - PR / Haber.ba

Razočarenje po okončanju sastanka nisu skrivali pregovarači sindikata koji okupljaju medicinare.

– Vlada je ostala pri svom, braneći ono što su nam već nudili, uz pravdanja pandemijom COVID-a 19 i sličnim izgovorima. Doživjeli smo još jedno veliko razočarenje. Očekivali smo suosjećanje sa zdravstvenim radnicima, ali od toga na kraju ništa, rekao je predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivica Anić.

Naredni sastanak planiran je za prvi dan sljedeće sedmice. Dogovoreno je da se sastanu ekonomski timovi Vlade i sindikata, kako bi se pokušao iznaći modul koji bi mogao ponuditi odgovor koliko bi povećanje na kojem insistiramo iznosilo u novcu.

Predsjednik Sinidkata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković rekao je se današnji sastanak ne može tretirati kao dio pregovora, već kao razgovor na kojem su predstavnici Vlade kazali isto što su i ranije govorili.

– Dogovoreno je tek da se sastavi komisija od članova našeg i Sindikata SKB-a Mostar, koja bi trebala izračunati o koliko bi se miliona maraka izdvajanja ubuduće radilo na mjesečnom ili godišnjem nivou, naveo je Vuković.

Naglasio je i da su se plate ranije povećavale u najgorem razdoblju, tvrdeći i da Vlada dobro zna da je napravila veliku diskriminaciju.

Generalni štrajk pokrenut još u decembru prošle godine se nastavlja, a dalji jasniji koraci sindikata znat će se u narednim danima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh