Kultura

Predstava „Identitluk“ na festivalima u Jajcu, Splitu i Mostaru

Na press konferenciji održanoj u Jajcu, objavljen je zvaničan program 39. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH, među kojima je i predstava „Identitluk“ prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar. Održavanje 39. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu bilo je planirano u periodu od 25. juna do 3. jula ove godine. Međutim, zbog situacije prouzrokovane virusom Covid-19 i poštivanja propisanih mjera zaštite Igre se održavaju u pomjerenom terminu, od 28. augusta do 3. septembra 2020. godine.

Identitluk / PR - Haber.ba

Selektorica 39. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH Tina Laco, teatrologinja, glumica i profesorica istakla je da su okolnosti u kojima je radila pri odabiru predstava bile veliki izazov.

„Ono što mi je bilo izazovno ove godine kao selektorici je činjenica da mi je bilo onemogućeno uživati u svim izvedbama teatarski, u njihovoj ljepoti, što teatar razlikuje od svih ostalih medija umjetnosti, jer je to njegova čar, njegov život da se događa ovdje i sada. Dakle, zbog ekraniziranog posredništva, jer smo svi, pa tako i ja, morali prihvatiti okolnosti onakve kakve jesu i donijeti najbolje odluke u takvim okolnostima. Drago mi je da su u ovakvim okolnostima organizatori odlučili da ovaj festival kao najstariji teatarski festival u BiH ne gubi svoj kontinuitet“, istakla je Laco.

Identitluk / PR – Haber.ba

Podsjećamo, predstava „Identitluk“ selektovana je za program festivala „Mostarska liska 2020“ koji će biti održan od 25. do 30. septembra ove godine. Također, selektovana je i za program festivala 30. Marulićevi dani koji će biti održani u Splitu od 19. do 26. oktobra ove godine.

Identitluk / PR – Haber

Predstava “Identitluk” suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej ‘U ime identiteta’. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,,čije je bolje?”. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu. Glumačku postavu čine: Fatima Kazazić Obad, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh