Svijet

Turska oslobodila optužene za velike proteste u Gezi parku 2013. godine

Turski sud danas je oslobodio optužene koji su protestovali 2013. godine u istanbulskom Gezi parku, želeći sačuvati park. Riječ je o grupama za zaštitu prava koje su započele proteste protiv vladajućeg režima.

No image - Haber.ba

Kako piše CNN, među optuženima je bio biznismen i filantrop Osman Kavala koji se, zajedno s još dvojicom, suočavao s doživotnom kaznom zatvora zbog navodnog pokušaja svrgavanja vlade.

Sedam od 16 optuženih u ovom slučaju živi u inozemstvu i sudi im se u odsustvu. Nalozi za njihovo hapšenje su ukinuti i očekuje se da budu službeno oslobođeni ako se vrate u Tursku, prenosi “Klix“.

Sud je naložio puštanje Kavale koji je u pritvoru od novembra 2017. godine. On je uvijek tvrdio da je učestvovao u mirnim demonstracijama kako bi spasio zeleni prostor.

U decembru prošle godine Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Kavala “proizvoljno” priveden. Britanska nevladina organizacija Amnesty International navela je kako je ovaj slučaj bio pokušaj vladinog “nemilosrdnog zataškavanja glasova protivnika”.

Nakon presude u utorak Milena Buyum, koja je vodila kampanju za Tursku u ime Amnesty Internationala, oglasila se na Twitteru rekavši kako je takva odluka donijela veliko olakšanje.

“Ono što je cijelom svijetu bilo jasno također je bio i zaključak suda”, napisala je.

Slično tome, gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu napisao je na Twitteru da je “oslobađajuća presuda svim optuženima na suđenju za Gezi park istinski izvor radosti i vraća povjerenje u turski pravosudni sistem”.

Prije skoro sedam godina protesti u Gezi parku su započeti kako bi se spriječilo pretvaranje zelene površine u centru Istanbula u trgovački centar.

Konzervativci i učesnici kampanje su danima kampovali u parku i atmosfera je bila jedinstvena, dok policija uprkos mirnim protestima nije nasrnula vodenim topovima i suzavcem.

Sukob se dogodio u osjetljivom trenutku za vrijeme rukovodstva tadašnjeg premijera i sadašnjeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdogana, koji je služio svoj treći mandat na vlasti, kritikovali su čak i njegovi saveznici zbog pokušaja nametanja promjena, a da prethodno nije tražio javni doprinos.

Plan Gezi parka predstavljao je posljednju slamku spasa mnogim Turcima koji su optužili vladu da pokušava nametnuti svoju volju kad god i gdje god je htjela.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh