Politika

U NS RS-a danas glasanje o razmatranim tačkama na šestoj sjednici

U Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske danas je glasanje o razmatranim tačkama dnevnog reda 6. redovne sjednice.

Narodna skupština bh. entiteta RS - 20minuta.net

Jučerašnji učinak rada poslanika nije veliki, jer su se gotovo cijeli dan zadržali na jednoj tački, uz često odstupanje od teme.

U večernjim satima razmatran je Nacrt zakona o inspekcijama, kojim je propisano obavljanje nadzora u okviru inspekcijskog sistema, zvanja i radnopravni status inspektora, ali su proširena i njihova ovlaštenja.

Entitetska ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić ukazala je da su s ciljem smanjenja neformalne ekonomije proširena ovlaštena inspektora, uvođenjem nove kategorije, inspektora za posebni nadzor i internu kontrolu. Predložena su i nova ovlaštenja kojima se pojačava preventivno djelovanje inspektorata.

Generalni sekretar Saveza sindikata RS-a Goran Stanković rekao je da je potrebno efikasno i kvalitetno rješenje koje neće biti stimulativno za nesavjesne poslodavce.

Tokom obraćanja u Narodnoj skupštini kazao je i da je problem to što je u RS samo 30 inspektora rada.

Prethodno je obavljena rasprava o Nacrtu zakona o električnoj energiji, radi usklađivanja zakonodavstva u ovoj oblasti s odgovarajućim direktivama EU, a sve s ciljem dodatne liberalizacije tržišta električne energije.

U potekla dva dana razmatrani su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnim putevima, registraciji poslovnih subjekata, zanatsko – preduzetničkoj djelatnosti te, između ostalog, o razvoju malih i srednjih preduzeća.

Na dnevnom redu je još 25 tačaka, među kojima je i veliki broj izvještaja o radu, o bankarskog sektora, RTRS-u, Glavnoj službi za reviziju…

Prema najavama, ova sjednica će biti nastavljena u naredni ponedjeljak, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh