BiH

Izdato upozorenje zbog opasnosti od izlijevanja rijeka u BiH

Odsjek za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozorava da postoji opasnost od izlijevanja određenih rijeka iz korita obzirom na prognozirane vremenske uslove.

Poplave u Zenici - Ilustracija / Vijesti.ba

To se odnosi na pritike rijeke Neretve (Drežnica, Lištica, Buna i Bunica, Trebižat, Bregava, Krupa), sliv rijeke Cetine (Sturba, Žabljak i Bistrica), rijeke Kupe (Kladušnica, Mutnica), rijeke Une, gornji dio sliva rijeke Bosne (Željeznica, Zujevina, Fojnička rijeka, Lašva).

Vodostaj rijeke Trebižat na vodomjernoj stanici Humac u 8.15 sati iznosio je 298 cm s trendom 0 cm. Kad je nivo vode narastao na 280 cm, uvedene su redovne mjere odbrane od poplava, prenosi “Fena”.

Za sada svi vodotoci u FBiH su u okviru normalnih granica i nema izlijevanja iz korita.

Još uvijek su na snazi Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane snježnim padavinama, i to za: grad Livno, te općine: Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar i Tomislavgrad.

U općinama Glamoč, Bosansko Grahovo i Kupres trenutno se vrši čišćenje snijega do udaljenih planinskih sela, odakle nema dojava da je neko životno ugrožen.

U općina Kladanj je i dalje na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane visokim snježnim padavinama, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Podsjećamo, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Federacije Bosne i Hercegovine, građane ovog vikend ai u prvim danima sljedeće sedmice očekuje oblačno vrijeme sa puno kiše, jakim vjetrovima i neobično visokim temperaturama za februar.

Nabrojani faktori nažalost znatno utiču na vodostaj rijeka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh