Svaštara

Šta najviše mami zmije, u vaše dvorište

Ovo izbacite iz dvorišta, privlači jako zmije

Šta privlači zmije?
Ostaci hrane ne privlače zmije, ali ti ostaci privlače glodare. Glodari skupljaju hranu i ostavljaju izmet, koji zmije, ako namirišu kreću u potragu za svojim plenom.

Poluvodene i vodene zmije posebno privlači miris vodozemaca poput žaba ili riba. Takođe, miris ptica, njihov izmet, gnezda i ptičja jaja mogu biti pravi magnet za zmije u vašem domu.

Kako sprečiti pojavu zmija?Zmije osete feromone drugih zmija pa će se zbog potrebe za hranom i razmnožavanjem, naročito u sezoni polaganja jaja, približiti mestima gde osete prisutnost drugih zmija.

Kako biste se zaštitili od zmija, u svom kućnom vrtu posadite biljke čiji mirisi odbijaju zmije, poput rosopasa, nevena, božikovine i hrizantema, prenosi Krstarica

Sredstva protiv zmija
Ako vam se čini da zmije uvek pronalaze put u vaše dvorište, možete ih držati podalje i uz pomoć amonijaka. Zmije mrze miris amonijaka. Dakle, utopite stare krpe ili odeću u amonijak i ostavite na par mesta u dvorištu.

Ulje cimeta i karanfilića – ova kombinacija ne prija zmijama i rasteruje ih. Poprskati područje koje želite zaštititi.Sirće protiv zmija
Ako želite da se zmije i insekti drže podalje od vašeg bazena pospite sirće po ivicama bazena.

Sumpor
Sumpor u prahu nije toksičan ali ima veoma neprijatan i jak miris pa se preporučuje korišćenje maske. Može se stavljati u pukotine ili slična mesta kuda bi zmije mogle proći.

Stručnjaci preporučuju da se kao sredstvo zaštite od zmija, ali i od drugih gmizavaca koristi miris naftalina. Ova metoda se vrlo lako primjenjuje, plastična flaša se raseče, te se u nju sipa naftalin, pa se prekrije da ga ne bi kiša isprala. Ostavi se tako u dvorištu, a zmije taj miris osete na velikoj udaljenosti, pa se zbog toga neće zadržavati u okolini.

Soda bikarbona
Sodu nemojte jednostavno prosipati, nego je sipajte u malim hrpicama u razmacima od jedan do dva metra. Možete je sipati po bašti, travi, betonskim površinama, ili bilo kojoj drugoj podlozi, pa čak i po krovu.

Naime, do delovanja dolazi kada soda počne da prima vlagu, ispušta miris koji ne oseti naš nos, ali zmije ga jednostavno ne podnose.

Kocke za potpalu
Stavite kocke po svom dvorištu na razna mesta, one osete miris i neće biti vaš nepoželjni gost u bašti ili oko kuće.

Biljka limunske trave
Posadite limunsku travu po spoljnjem delu svoje kuće ili garaže kao sredstvo protiv zmija.

Posadite pelen
Poput limunske trave, pelen (iz roda Artemisia) može pomoći u sprečavanju zmija. Zmije jednostavno ne vole njegov miris.

Beli luk
Zmije ne vole beli luk. Napravite sprej seckanjem belog luka i dodavanjem u ulje (bilo koje ulje će delovati) ostavite beli luk u ulju nekoliko nedelja pa ga procedite. Naspite ulje u bocu s raspršivačem i prskajte po područjima u kojima se zmije skrivaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh