Svaštara

Trik baštovana za bolji prinos paradajza: Posadite ga ovako, rađat će duplo više i bolesti mu neće moći ništa

Toplo vrijeme nas podsjeća da je uveliko vrijeme za baštovanstvo, a sadnja paradajza bi trebalo da se desi već sredinom aprila.

Paradajz - Cajeviza.com

Iskusni vrtlari znaju da postoje dva ispravna načina na koja se sadi paradajz otporan na bolesti. Samo na taj način može odoljeti svim bolestima i vremenskim neprilikama.

Bočno sađenje

Ovo možda izgleda bizarno, ali postoji dobar razlog za to. Paradajz se mora saditi duboko, jer kada je reč o njemu – sve je u korijenu!

Paradajz pušta korenje gde god joj je stabljika zakopana. Čim stabljika paradajza dodirne zemlju, ona će pustiti belo sitno korenje. Paradajz preko korenja (kao i svaka biljka) uzima iz zemlje ono neophodno za rast i razvoj.

Što dublje zakopate sadnicu paradajza, ona će razviti veći, jači koren. Što više korena ima, paradajz će moći da apsorbuje više hranljivih materija i vode. Dodatni koreni će pomoći biljci da ostane uspravno pod pritiskom vetra, piše Stil.Kurir.

Ako rano posadite paradajz duboko u zemlju, on će ostati netaknuta, jer će je zemlja zaštititi od hladnog vremena i prolećnog mraza.

Koliko duboko treba saditi sadnicu paradajza?

Vrtlari kažu do dve trećine biljke paradajza stavite u zemlju kako biste u potpunosti omogućili biljci da razvije jak koren.

Prvo izmerite biljku kako biste bili sigurni da ćete napraviti rupu dovoljno veliku pre sadnje – verovatno će biti dublja nego što mislite. Najbolje vreme za sadnju sadnice paradajza je kada ona naraste na oko 15 do 30 centimetara.

Uklanjanje donjih listova i stabljika nije važno – oni se jednostavno mogu zakopati s ostatkom biljke. Međutim, možete ih ukloniti ako će to olakšati sadnju.

Priprema tla

Uverite se da tlo nije tvrdo ili zbijeno. Novi korenov sistem neće moći da raste i prodre kroz zbijeno tlo, zbog čega je proces duboke sadnje uzaludan.

Prvo prekopajte zemljište dok ne postane rastresito, a zatim možete dodati i kompost.

Sadnja

Postoje dve metode pri dubokoj sadnji paradajza: metoda rupe i metoda rovova za sadnju bočno.
Metoda dubokih rupa

Metoda dubokih rupa je najčešća, ali može biti teška na zbijenom tlu.

Rupa treba biti dovoljno duboka da se veći deo stabljike, do malo ispod gornjeg skupa listova, zakopa.

Metoda rova – sadnja bočno

Metoda rova je idealna ako je vaše tlo malo zbijeno ili ako ne možete iskopati dovoljno duboku rupu da primi pune dvije trećine biljke paradajza.

Jarak treba da bude dubok oko 15 centimetara, s dužinom koja odgovara dve trećine visine biljke paradajza. Položite biljku paradajza na stranu pod blagim uglom tako da su gornji listovi izloženi, ispunjavajući zemljom oko stabljike.

Biljka će se vremenom ispraviti rastući prema suncu. Nosači, poput greda ili drške, pomoći će paradajzu da raste uspravno.

Kada koristite metodu sadnje u rovovima, ili sačekajte da biljka poraste uspravno pre nego što postavite nosače poput kaveza, ili postavite kolac pored horizontalne stabljike i sačekajte da se ispravi pre nego što je vežete za kolac.

Zalivanje

Kad posadite paradajz, na vama je da ga lijepo zalijete.

Dobro zalivanje podstiče korijenje da raste i širi se prema dole – upravo to želite da iskoristite kao prednost dubokog sađenja paradajza.

Pobrinite se da dobro zalivate tokom vegetacije kako biste održali snažan, zdrav sistem korijenja, piše Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh