Svaštara

Odbacila ju je majka, a onda i starateljka: Tužna sudbina bebe gorile rođene carskim rezom

Gorila Džamila rođena je šest sedmica prije vremena, i to carskim rezom.

beba gorila raste bez majčinske ljubavi. TikTok

Zbog operacije i, kako se pretpostavlja, nedostatka hormonskog odgovora tijela kakav se dešava tokom porođaja njena majka Sekani ju je odbacila., piše avaz.

U Zoološkom vrtu Fort Vort u Teksasu, u kome je rođena, pokušali su da brigu prebace na surogat majku, tj. starateljku Grejsi, ali je i ona odbacila malenu Džamilu, pa će sada pokušati s još jednom gorilom koja nema svoje potomke.

– Pratili smo Grejsi, ali trening je previše usporio, nije primijećen napredak koji smo očekivali. Donijeli smo tešku odluku da završimo trening i fokus prebacimo na drugu ženku u grupi – Vinifred, koju svi zovu Fred – naveli su iz ZOO vrta na Facebooku i dodali:

– Fred ima 33 godine i nema svojih potomaka, ali je pokazala neko interesovanje za Džamilu. Naš cilj je da osiguramo da Džamilu odgajaju gorile. Dok budemo radili s Fred, nastavljamo konsultacije s partnerima o najboljim koracima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fort Worth Zoo (@fortworthzoo)

Kako dodaju, u međuvremenu Džamila je zdrava, sve jača i raste. Radi na razvoju mišića i pokretnosti.

Posebno odijelo za Džamilu

U okviru treninga zaposleni u ZOO vrtu nose specijalno odijelo zbog koga se Džamili čini da je na drugoj gorili. Početkom marta objavljen je i kratak video na kome se vidi kako je malena gorila, čije ime na svahiliju znači Ljepotica, našla vlastite noge, piše Telegraf.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh