Svaštara

ZAŠTO SIJEDIMO PRIJE TRIDESETIH: STARENJE NIJE JEDINI RAZLOG

Zašto sijedimo?

sijeda kosa - Ordinacija

To, uglavnom, većina povezuje sa starenjem, međutim, gubitak pigmenta u vlasima nije isključivo vezan za godine.

Sijeda kosa se može pojaviti i u dvadesetim, pa čak i ranije kod nekih.

Ali kada možemo očekivati prve sijede? Odgovor zavisi od nekoliko faktora, što uključuje i neke navike. Ta pojava u velikoj mjeri zavisi od vaših gena. Istraživanja pokazuju da, kada napunite 30 godina, šanse da će se pojaviti prve sijede povećavaju se za 10 do 20 posto na svakih 10 godina. Ali starenje nije jedini razlog!

Stres može biti okidač

Oksidativni stres isto može biti uzrok preranom starenju kose, manjak nutrijenata, upalni procesi i određeni lijekovi, navode stručnjaci. Bez obzira na rasu i spol, gotovo 23 posto ljudi će, kad napune 50 godina, imati sijede dlake u kosi. Također, stres igra veliku ulogu u tome!

Jedna studija pokazala je da se kod ispitanika koji su primijetili pojavu sijedih tokom stresnih životnih situacija taj proces zaustavio onda kada su promijenili svoje navike i razmišljanja. Tačnije, dlaci se vratila stara boja nakon nekoliko sedmica odmora i perioda bez stresa.

Uravnotežena prehrana

Prevencija, dakle, uključuje izbjegavanje stresnih situacija i uravnoteženu prehranu. Ako želite učiniti sve što možete, prestanite, na prvom mjestu, s pušenjem, ukoliko ste pušač, jer opće je poznato da duhanski dim ubrzava starenje. Od namirnica birajte proteine, cink, željezo i vitamin B12, ako želite da zaustavite i usporite starenje kose. Također, smanjite unos alkohola i kosu zaštitite od sunca, savjetuju stručnjaci. prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh