Svaštara

Politička stranka iz Srbije traži da se uvede pravo na bolovanje za njegu kućnih ljubimaca

Politička stranka iz Srbije Istina traži da se uvede pravo na bolovanje i njegu kućnih ljubimaca, prvenstveno za pse i mačke.

Neusuglašenost propisa otežava život građanima i potpuno je nedopustiva u pravednoj i pravno uređenoj državi, smatraju u stranci iz Novog Sada Istina, čije je predsjednica Ivana Vujasin upozorila: ”Danas se društvo suočava s ogromnim ekonomskim izazovima i liječenje kućnih ljubimaca može biti vrlo skupo. Naša je obaveza olakšati život građanima i mnoge stvari učiniti jeftinijim i dostupnijim, a ne da ljudi imaju dilemu hoće li izabrati kaznu ili otkaz.”

”Takva dilema ne smije postojati i naš je cilj moderna i uređena Srbija u kojoj je građanin zaštićen. Zato je jedna od stvari za koje se zalažemo ne samo liberalizacija režima bolovanja, već i to da neka liječenja i terapije kućnih ljubimaca budu pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Potrebno je brinuti se za njihovu dobrobit, ali isto tako voditi računa i o radnim obavezama i kao društvo neophodno je da ovo zakonski usuglasimo i pronađemo ravnotežu između ova dva važna aspekta društvenog života”, objasnila je Vujasin,piše N1

Iz stranke su naglasili kako je sposobnost da se brinemo o životinjama znak visokog stupnja empatije, koja se može proširiti i na ljudsku zajednicu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh