Svaštara

Izbjegavajte prati zube u tri situacije

Svi znamo da zube treba prati najmanje dva puta dnevno. Ali postoje trenuci kada ne bi trebalo da ih perete, kaže stomatolog dr. Shaadi Manouchehri.

Pranje zuba - Zadovoljna.hr

Pranje zuba odmah nakon doručka, nakon povraćanja ili nakon konzumiranja slatkiša može uništiti zubnu gleđ, upozorila je ona. Iako ćete željeti da očistite usta što je prije moguće u ovim slučajevima, to bi moglo da pogorša stvari, prenosi „Daily Mail“.

Usna duplja je kisela i nakon jela. To je zato što se kiselina proizvodi kada bakterije u ustima razgrađuju šećer u hrani.

Ova kiselina rastvara površinu zuba, što je prva faza karijesa. Zbog toga se preporučuje da operete zube čim ustanete, a pranje zuba odmah poslije doručka nikada nije dobra ideja.

Nakon što ste upravo jeli, vaša usta su u veoma kiselom stanju, tako da ako perete zube, trljate kiselinu na zube, koja ih troši i oštećuje, objašnjava dr. Shaadi Manouchehri.

Pranje zuba odmah nakon konzumiranja slatkiša također predstavlja rizik od karijesa, također zbog kiseline u usnoj duplji. Da biste to izbjegli, trebalo bi sačekati najmanje sat vremena, pa da onda operete zube, prenosi Ordinacija.hr.

„Slatka hrana i pića su glavni uzrok karijesa“, kaže ona.

Važno je napomenuti da varenje hrane počinje u usnoj duplji, a kiselina koja se stvara oštećuje najtanji i ujedno najtvrđi zaštitni sloj zuba – glijeđ. Kada dođe do oštećenja zubne glijeđi, zub je skloniji promjeni boje, ali i nakupljanju bakterija što na kraju rezultira nastanku karijesa.

Ostali znaci karijesa uključuju zubobolju i oštar bol kada jedete ili pijete tople, hladne ili slatke napitke i hranu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh