Svaštara

Zašto djeca pri rođenju najčešće imaju plave oči?

Bebe se ne rađaju sa svim melaninom koji im je po prirodi namijenjen.

Proces sazrijevanja nastavlja se nakon rađanja. Boja očiju ne formira se prije druge godine života, kaže dr Norman Safra

To je povezano s količinom melanina pri rođenju i kako se taj melanin povećava nakon rođenja, objasnio je dr Safra, rukovodilac Oftalmologije na američkom Medicinskom centru Maimonedes u Bruklinu.

Pojasnio je da je melanin pigment – što ga više imate u očima, kosi i koži, oni su tamniji. Time se, kaže, i više sunčeve svjetlosti reflektuje. Male naslage melanina u šarenicama čine ih plavim, dok ih srednja količina čini zelenima ili im daje boju lješnika, dok zbog velike količine boja šarenice postaje smeđa.

Bebe se ne rađaju sa svim melaninom koji im je po prirodi namijenjen, tvrdi ovaj ljekar.

“Proces sazrijevanja nastavlja se nakon rađanja. Boja očiju ne formira se prije druge godine života”, kaže Norman Safra, ali dodaje da to nije slučaj baš uvijek.

Pojedinci tamnijeg pigmenta obično dobijaju bebe smeđih očiju, jer njihova novorođenčad već u startu ima više pigmenata, dodao je.

“Bebe bijelaca najčešće se rađaju s tamnoplavim očima, s primjesama sive, a boja se može i nekoliko puta promijeniti do prvog rođendana. Bebe drugih rasa rađaju se sa smeđim očima, koje i ostaju takve”, objasnila je doktorka Đovana Armano.

Pri porođaju, kad dijete dođe na svijet i odmah na jako svijetlo, podstiče se proizvodnja melanina u šarenici, a to može dovesti do promjene boje. Samo malkice melanina i dijete će imati plave oči, dodajte još malo i oči postaju sive, zelene ili boje lješnika.

“Pri rođenju pigmenta ima malo pa je boja svjetlija. Kako beba raste, pigmenta je sve više. Melanin je protein, a količina i vrsta zapisani su u genima. Šarenice koje sadrže veliku količinu melanina su tamnije”, kaže Armano.

Do bebinog šestog mjeseca boja očiju će se više puta mijenjati. Nakon toga promjene se polako stabilizuju. Više faktora može uticati na promjenu boje, uključujući lijekove i uticaj okoline, tako da se kod nekih ljudi boja mijenja cijeli život. Ipak, kod većine boja postaje jasna do prve godine, prenosi Krstarica

“Boja očiju se najdramatičnije mijenja od 6. do 9. mjeseca, ponekad i do prvog rođendana. Tada se može tačno reći koju boju će beba imati. U rijetkom broju slučajeva djeca mijenjaju boju i do treće godine”, kaže Armano.

Najrjeđa boja očiju je zelena i pojavljuje se u samo pet odsto svjetske populacije. prenose Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh