Svaštara

Jeste li znali? Zbog ovoga se za žutu boju kose kaže da je plava

Treba da znate da su se svijest o bojama kao i njihovo imenovanje mijenjali kroz historiju. Neke nijanse koje su danas uobičajene u prošlosti nisu postojale, ako i jesu, nije postojala posebna riječ za njih.

Žena - Instagram

U tome upravo leži i odgovor na pitanje zašto se i danas za žutu boju kaže da je – plava.

U bosanskom jeziku je nijansiranje boja u prošlosti bilo jako “grubo”, pa su se one suštinski dijelile na tamne ili svijetle, zagasite ili sjajne. Tako je u staroslovenskom jeziku riječ “plav” opisivala sve što pripada svijetlijem spektru boja. Dakle i blijedo/svijetlo, ali i ono što danas zovemo zlatnim/žutim, sve je to bilo plavo, pa se tako i čovjek svijetle kose zvao “plavim”. prenosi Radiosarajevo

Suprotno, za ono što danas zovemo “plavim” koristili su se pridjevi “sinji” ili “modar”.

Tragovi ovoga zadržali su se u narodnim pjesmama u kojima i danas možete pročitati opise poput “sinjeg mora”, “modrog neba” ili, obrnuto, kako se “žitna polja u daljini plave”.

Vremenom je došlo do djelimične zamjene – sinje/modro postalo je plavo, a riječ “žuto” ušla je u upotrebu iako se prvobitno značenje riječi “plav” nije izgubilo. Tako je sve do danas ostao dublet, javlja Srpskainfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh