Svaštara

POSTAVITE OVO IZA VAŠIH RADIJATORA U STANU I UŠTEDITE NOVAC: Grijanje će biti JAČE, a računi MANJI

Trik koji će vam pomoći da vaše grijanje radi “bolje” i da vaš životni prostor učini toplijim, a da vas to uopće ne košta!

Nedavno je na TikToku postao viralan video koji prikazuje metodu za maksimiziranje topline koju emituje vaš radijator . Za to vam treba samo dobra volja i malo aluminijumske folije koju svi imaju u kuhinji.

“Postavljanje aluminijumske folije iza vaših radijatora će reflektovati toplotu nazad u prostoriju”, objasnili su, dodajući da će ova tehnika spriječiti da toplota “prođe kroz zidove”.

Ovaj trik je vrlo jednostavan za implementaciju – odmotajte foliju i stavite je iza radijatora, tako da se stvori svojevrsni zaštitni sloj između zida i radijatora. U bolje opremljenim prodavnicama naći ćete i specijalizovane folije za ovu namjenu, ali je i aluminijska folija dobra alternativa.

Stručnjaci kažu da ovaj trik može pomoći da vam računi za struju budu niži i da vam praktično uštedi novac.

“Radijatori ne emituju toplotu samo iznutra, tako da ako je na spoljnom zidu, toplota se može izgubiti kroz zid i van vašeg doma. U stvari, 50 odsto toplote koja se emituje iz radijatora je usmjereno na zid, i oko 25 posto od toga se gubi kroz zid“, dodaju profesionalci, prenosi Espreso


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh