Svaštara

4 načina da faza “medenog mjeseca” u vašoj vezi traje zauvijek

Prema istraživanju psihologa, bračni parovi imaju tendenciju da dožive nešto što se zove “dvogodišnji udar strasti”, koji je poznat kao “faza medenog mjeseca”.

Sreća - Net.hr

Ovo je obično ono vrijeme kad privlačnost između dvije osobe dostiže vrhunac i kad par, praktično, ne može da se zasititi jedno drugog.

Ali, da li taj period zaista traje samo dvije godine?

Istraživanje psihologa Sonje Ljubomirski, sa Univerziteta Riverside u Kaliforniji, otkrilo je da se nakon naleta vrele strasti, usijana ljubav pretvara u nešto drugačiji odnos. Naime, dolazi do produbljivanja osjećaja naklonosti i saosjećanja, ali joj nedostaje onaj primarniji osjećaj privlačnosti i povezanosti, bez kojih strast ne može da napreduje.

Nažalost, danas previše parova ima problema u vezi, jer im se strast ugasila. Pritom, iz nezadovoljavajuće ili rijetke intimnosti, može da nastane ogorčenost, ili pak dosada u vezi. Otud se pojavljuje i pretjerana iziritiranost, a veza može da postane napeta ili plitka. Jedan ili oba partnera bi mogli da potraže ono što im nedostaje i izvan braka.

Drugim riječima, kad strast umre, i samo srce veze umire zajedno sa njom.

Dobra vijest je da je moguće zadržati strast i iskru u vezi, a prema istraživanju koje prenosi “Your Tango”, ovo su četiri načina da vaša faza medenog mjeseca traje zauvijek.

1. Dovedite u pitanje svoja uvjerenja

Samo zato što su dvije godine uobičajen vremenski period za strast u novoj vezi, to ne znači da tako mora da bude. Mnogi parovi ulaze u vezu ili brak sa zebnjom da će strast umrijeti, i to im se čini neizbježno.

Možda ste vidjeli kod drugih parova kako se gasi iskra, pročitali ste novinarske tekstove ili studije koje vas uvjeravaju da je nemoguće da se osjećate uzbuđeno i svježe u svojoj vezi kao na početku, i samim tim se pomirili sa uvjerenjem da će se to dogoditi vama i vašem partneru.

Ali kako možete da znate šta će se dogoditi u vašoj vezi? Stoga, i kada pomislite da će strast neizbježno da umre, zastanite i postavite sebi pitanje: “Mogu li zaista da znam da li će to biti tako i kod nas?”

2. Uklonite blokatore strasti

Dobar način da održite strast u život je da shvatite šta joj stoji na putu. Koje su to navike, vaše i vašeg supružnika, sa kojima razbijate vatrenu vezu?

Blokator strasti u vašoj vezi može da bude i način na koji prigovarate jedno drugom, vaša prezauzetost drugim stvarima ili koliko malo vremena provodite zajedno. Ili, možda nešto sasvim treće.

Bez upiranja prstom, iskreno pogledajte uobičajene načine na koje vi i vaš partner komunicirate međusobno i otkrijte šta je to što konkretno prigušuje vašu strast. Sljedeći logičan korak je da prestanete da radite te stvari ako želite da naučite kako da produžite faza “medenog mjeseca” traje.

3. Prizovite više strasti

Kada počnete da uklanjate blokade, svjesno prizovite više strasti.

Počnite od sebe. Da li je vaš pristup životu postao rutinski? Da li ste skloni da radite stvari na stari i provjeren način umjesto da eksperimentišete sa nečim novim?

Ne morate da izbacite iz svoje svakodnevnice sve što volite i što vam je prijatno, ali otvorite vrata novim iskustvima i istupite iz svoje zone komfora. Ti istupi mogu da budu jednostavni ili radikalniji. To može da bude i preduzimanje rizika na poslu, isprobavanje novog hobija ili aktivnosti, čitanje knjige drugog žanra ili slušanje muzike koju nikada ranije niste slušali.

Poenta je da svoj život oživite i da se osjećate svježe. Znajte da ne možete lako da unesete više strasti u svoj odnos sa partnerom ako se sami ne otvorite.

Donesite svjesnu odluku da komunicirate sa svojim partnerom na način koji će da podstiče strast. To ne mora uvijek da znači fizičku strast. Možete da dijelite strast za renoviranjem vašeg kupatila zajedno. Takva strast može pozitivno da utiče i na vašu strast u spavaćoj sobi,pišu Nezavisne

4. Kad strast “udari”, iskoristite je maksimalno

Kad vi i vaš supružnik podijelite strastveni trenutak, prepoznajte ga i uživajte u njemu.

U dugoročnoj vezi, najvjerovatnije nećete provesti cijeli dan u krevetu zajedno ili osjećati usijanu privlačnost jedno prema drugom svake sekunde svakog dana. I to je sasvim u redu.

Ali samo zato što ne osjećate strast jedno prema drugom u svakom trenutku – to ne znači da ta strast umire. Možda ćete osjetiti strast dok se ljubite ili držite za ruke i zajedno hodate kroz park, navodi “Telegraf”. Možda ćete osjetiti strast kad pomislite na ljubaznu riječ ili kompliment koji vam je partner rekao tog jutra prije posla.

Osvjetlite te trenutke strasti i zaista ih iskoristite na najbolji način. Razgovarajte o tim trenucima i to će otvoriti vrata da se oni umnože. Poenta je da svoj život oživite i da se osjećate svježe. Znajte da ne možete lako da unesete više strasti u svoj odnos sa partnerom ako se sami ne otvorite.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh