Svaštara

Doktor pet godina nije koristio sapun, šampon ili kremu: Evo i zašto

Doktor James Hamblin smatra da prekomjerno pranje može biti štetno. U intervjuu za The Aspen Institute otkrio je da punih pet godina nije koristio sapun, šampon za tuširanje ili kremu za tijelo.

Tuširanje - Ljepotaizdravlje.ba

“Jedno je paziti na čistoću zbog osobnih i estetskih preferencija, a drugo zbog higijene, odnosno javnog zdravlja. Da, perem zube jer ću tako spriječiti infekcije u usnoj šupljini. Perem i ruke jer to sprječava infekcije dišnih puteva. Ali koža zna i sama kako se zaštititi”, objasnio je.

U svojoj knjizi Clean: The New Science of Skin, dr. Hamblin ističe da je koža prva linija obrane od bolesti.

“Organizmi i bakterije koji žive na vašoj koži igraju važnu ulogu u vašem zdravlju. Ako ih pokušate eliminirati, mogli biste postati ranjiviji. To bi moglo utjecati na zdravstvene probleme poput alergije na orašaste plodove, na primjer”, kaže.

Doktor tvrdi da stanja poput alergijskog rinitisa, astme i ekcema mogu biti izazvana pretjeranom upotrebom antibakterijskog sapuna. Međutim, i drugi proizvodi za njegu, poput šampona, gelova za tuširanje i dezodoransa, također bi mogli biti krivci.

“Naša stopala imaju miris zahvaljujući bakterijama, kao što je Bacillus subtilis, koja ima snažna antifungalna svojstva. Prodavači su nas uvjerili da bismo trebali kupovati sapune i šampone, ali smatram da je voda dovoljna”, napomenuo je.

Dr. Hamlin i sam štedi na proizvodima za njegu kože te čistoću i zdravlje održava ispiranjem vodom. Ali pranje ruku antibakterijskim sapunom, osobito zbog koronavirusa, smatra ključnim.

“To je vrlo važno”, upozorio je. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh