Svaštara

Koji poljoprivredni radovi se obavljaju u novembru?

Čišćenje, sakupljanje opalog lišća, košenje, rezidba, zaštita bilja, berba, sjetva i sadnja su obaljaju sve dok zemlja ne smrzne.

Depositphoto/alicjane

Veliki broj ljudi misli da se u novembru ništa ne može raditi u bašti, voćnjaku ili dvorištu, balkonu, ali to u praksi izgleda sasvim drugačije. U zavisnosti od područja gdje se nalazimo i trenutnih vremenskih uslova ovaj mjesec je obilježen raznim poljoprivrednim radovima, a sve dok se zemlja ne smrzne možemo sijati i saditi razne biljne kulture.

Vrijeme je za čišćenje i uređenje

Obavlja se obrada zemlje, što će omogućiti zadržavanje vlage i bolju rahlost nego proljetna obrada. Pravo je vrijeme da se posiju pokrovne biljke. Povrtari znaju da siderati ili zeleno đubrivo donose mnogo koristi, naročito ako planiramo ostaviti površinu bez gajenog usjeva.

Izborom vrste možemo uticati na karakteristike zemljišta, sadržaj hranjivih materija, ali i umanjiti populaciju štetočina, kao i prekinuti lanac bolesti na određenoj vrsti povrća ili bar umanjiti inokulacioni potencijal, odnosno potencijal prouzrokovača biljnih bolesti.

Velika količina opalog lišća daje nam mogućnost da ga sakupimo i dobijemo odličan listinac ili ga iskoristite za malčiranje. Malč će pomoći u zaštiti korijena od izmrzavanja, suzbiti korove.

Ovo je povoljan period godine za intenzivan rast trave, još je dovoljno toplo i ima vlage u zemljištu. Košenjem ćete dobiti zelenu masu koju zajedno sa opalim lišćem možete kompostirati. Na travnim površinama suzbijajte voluharice i krtice.

Sada je vrijeme kada se dijele ljetne trajnice, odnosno njihovi podzemni organi. Djelidbom ćete potaknuti bolje cvjetanje i dobiti nove biljke.

Slijede niske temperature, a osjetljive biljne vrste je potrebno zaštiti. To se prije svega odnosi na brojne ukrasne, ali i voćne i povrtaske vrste. Kako bi biljke u posudama zaštitili od prevelike vlage sklonite ih sa zemljane površine i sa mjesta gdje dolazi do zadržavanja vode ili kapanja sa okolnih većih biljaka ili objekata.

Vrijeme rezidbe, zaštite, berbe, sadnje i sjetve

Mnogo je aktivnosti koje se obavljaju. Nakon opadanja lišća orezuju se voćna stabla, grmovi i ukrasne višegodišnje vrste. Na malim površinama je najbolje da jesenja rezidba ima sanitarni karakter, što podrazumijeva uklanjanje suhih, oštećenih, polomljenih grana, mumificiranih plodva. Pravu rezidbu ostavljamo za rano proljeće prije kretanja vegetacije.
Idealno je vrijeme za sadnju voćnih sadnica (Foto: Depositphoto/baza178)

Ovo je mjesec sadnje voćnih sadnica i tretiranja stabala u cilju zaštite od štetočina i bolesti. Mlada stabla se štite i mrežama protiv životinja koje jedu koru. Jesenja sadnja je mnogo bolja od proljetne, jer sadnica ima vremena da se privikne na novo okruženje i korijen se ukorijeni. Kod remontnih malina se uklanja nadzemni dio.

U povrtnjacima se nastavlja berba kasnog jesenjeg povrća, sjetva zimskog povrća i briga o usjevima koji ostaju preko zime na polju ili u plasteniku. Špinat, kelj, zelena salata, prokelj, raštika, zimska blitva su povrtnice koje se beru u zimskom periodu. Raštika će biti još ukusnija ako je “dohvati” mraz. Još ima vremena da se posade bijeli i crveni luk, rabarbaru, začinske biljke. Od ukrasnih vrsta sade se i siju maćuhice, ljubičice, ciklame, vrijesak, bršljan, hrizanteme, lupine, perene, delfinijumi, ruže, piše agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh