Svaštara

Strah od cenzure: Influenseri će morati koristiti prave lične podatke kada komentiraju politiku i finansije

Nova pravila korištenja trebala bi se odnositi samo na osobe s određenim brojem pratilaca

Ilustracija

Dok je medijska industrija u Kini iznimno regulirana i vlada dobro pazi na to ko i šta objavljuje, posljednjih godina i u toj su zemlji postali sve popularniji influenseri, odnosno blogeri ili manje medijske grupe koje su često specijalizirane za određene sektore ili industrije, a za koje, čini se, ne vrijede ista pravila kao i za velike medije. Takve blogere i medije na kineskim društvenim mrežama prati veliki broj ljudi te su prilično utjecajni.

Rastuća cenzura
Kineska vlada i regulatorna tijela za kibernetički prostor i njima su pokušali stati nakraj te su ugasili mnoge blogove i profile na različitim platformama, a kaznili su i društvene mreže na kojima su oni objavljivali sadržaj. U ovoj zemlji uskoro će na snagu stupiti nova pravila za koji mnogi smatraju da predstavljaju udar na privatnost i dodatnu cenzuru jer će mnogi korisnici društvenih mreža u budućnosti morati koristiti prava imena pored korisničkih imena s kojima su prijavljeni na te platforme.

Da dolazi do takve promjene, prošle sedmice najavio je Vang Gaofei (Wang), izvršni direktor iznimno popularne kineske društvene mreže Weibo, koju se nekad naziva i kineskim Twitterom. On je rekao kako Kina ide u smjeru ukidanja anonimnosti za osobe koje na mreži komentiraju stvari poput politike i finansija te će oni, osim njihovih profilnih imena, morati koristiti i prave podatke.

Zbog toga je dio korisnika na Weibu izrazio zabrinutost zbog rastuće cenzure i nadzora vlade nad internetom, komentirali su na Reutersu. Iako iz kineskog regulatora za kibernetički prostor još nisu komentirali nova pravila, navodno će na početku influenseri s više od milion pratitelja, a koji komentiraju teme poput zabave, finansija, politike i slično morati koristiti prave podatke, a s vremenom bi se ta pravila trebala odnositi na one s pola miliona pratitelja.

Milion pratilaca
Zanimljivo, ova promjena pravila o prikazu pravih imena blogera i influensera mogla bi utjecati na brisanje dijela pratitelja. Naime, Vang kaže kako bi dio influensera, kako se na njih ne bi odnosila ta pravila o milion ili pola miliona pratitelja, mogli obrisati dio korisnika koji ih prati kako bi bili ispod tog praga prema kojem bi morali koristiti prave podatke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh