Svaštara

Čudan odsjaj u oku otkrio da šestomjesečna beba ima rijedak rak: Ljekari uputili ozbiljna upozorenja

Mama je u početku mislila da su različite boje očiju ustvari posljedica neke greške na “baby monitoru”

dječak, karcinom - KUTV

Šestomjesečnom dječaku dijagnostikovan je rijedak oblik raka oka, na jedan veoma čudan način, o kom se vrlo malo govori.

Naime, kao i svake noći dotad, Benija (Benny) je mama smjestila u krevetac, jer je bilo vrijeme za spavanje. Iznad krevetića bila je uperena kamera i “toki-voki” za bebe, koji su povezani s drugim uređajem, koji je uvijek na oku njegovoj mami.

Ipak, ovog puta je njegova mama primijetila nešto čudno, Benijevo jedno oko je izgledalo potpuno crno, a drugo je bilo potpuno svijetlo i blistavo na malom “baby monitoru”.
Slični znakovi

U početku je mislila da su različite boje očiju ustvari posljedica neke greške na ekranu, ali, kada je i njegova baka rekla da mu oko izgleda mutno pri određenom svjetlu, Benijeva mama ga je odvela kod pedijatra.

Nije mnogo vremena prošlo, kada je roditeljima saopćeno da je ovakav izgled očiju ustvari rezultat rijetkog tumora oka.

Dr. Metju Dijec (Matthew Dietz), pedijatar i onkolog, rekao je da roditelji treba da obrate pažnju na slične znakove kod svoje djece.

– Roditelji treba da obrate pažnju na fotografije, videozapise i druge slike svoje djece na kojima jedno oko blista, a drugo ne. To je ono što mnogima djeluje normalno, jer svima svjetlucaju oči pred blicem, ali ovo je nešto drugačije – rekao je dr. Metju, prenosi “Dailymail.co.uk”.

Ljekari dječije bolnice “Intermountain” u Juti uspjeli su da izliječe rak i sačuvaju dio vida na Benijevom lijevom oku, ali njegova majka je rekla da još ima problema s vidom.

– Rak je rano otkriven. Međutim, sada, gledajući unazad i znajući šta tražim, mogu da vidim “sjaj” u Benijevom oku, i kada je imao samo tri mjeseca. Nikada ranije nisam čula za retinoblastom i, ako se ova priča nekako pojavi kada sljedeći zabrinuti roditelj “gugla” o čudnom svjetlucanju oka djeteta, onda je meni, što sam ga propustila prva tri mjeseca, nešto što će vrijediti nekom drugom – navela je ona za KUTV.

Ljekari su ga liječili ubacivanjem mikrokatetera, cjevčice tanke kao konac, u arteriju na njegovoj nozi i provlačeći je kroz njegovo tijelo do tumora u njegovom oku, kako bi direktno isporučili hemoterapiju u masu.

Beni je primao tretmane hemoterapije kroz kateter jednom u nekoliko sedmica tokom nekoliko mjeseci. I dok je Benijeva majka rekla da će se njen sin razboljeti nekoliko dana nakon hemoterapije, on bi se uvijek smješkao i komunicirao sa svojim ljekarima i medicinskim sestrama, piše Telegraf.rs

Crveno oko

Doktori su željeli da istraže porijeklo Benijevog raka i genetičari su otkrili da mu nedostaje gen za retinoblastom jedan, koji se obično ne vidi kod djece sa ovim rakom. Potom su otkrili da je ovom hrabrom dječaku nedostajao dio hromozoma 13, što je rijetko i može dovesti do drugih zdravstvenih problema.

Kako ljekari dalje navode, simptomi uključuju bijelu zjenicu, zamućeno oko, neusklađene oči koje gledaju prema ušima ili nosu, šare različitih boja i crvenu i upaljenu očnu jabučicu. Roditelji djece koja razviju rak mogu posumnjati na zdravstveni problem jer bi samo jedno oko njihovog djeteta izgledalo crveno ili drugačije na fotografijama. Ali ljekari se plaše da će se pojaviti telefonske kamere koje su lako u stanju da filtriraju ovo crveno oko, što znači da bi mnogi slučajevi mogli biti propušteni.

Dr. Erik Hansen (Eric), onkolog iz centra za oči Univerziteta Juta, rekao je da, u Benijevom slučaju, imali su sreće, jer “baby monitor” nema ugrađen softver da eliminiše taj crveni refleks.

– Ako primjećujete bilo kakvu zabrinutost oko oka, nemojte to ignorisati – navodi dr. Erik. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh