Svaštara

7 trikova uz koje će šetnja dati dobre rezultate

Ako još niste pronašli odgovor na pitanje kako hodanjem doći do fit linije – možda vas baš ovaj tekst motiviše da se pokrenete.

PR / Haber.ba

Ne treba ni ponavljati da je svakodnevno hodanje odličan saveznik svima onima kojima je zdravlje na prvom mjestu. Čak i svakodnevna šetnja poput odlaska u kupovinu, u kombinaciji s dvadesetak minuta laganog vježbanja smanjuje rizik od preuranjene smrti.

Naravno, hodanje nije samo tehnika kojom nastojite produžiti život.

Ono je i odlična fizička aktivnost, oblik vježbanja koji vam može pomoći da postignete ciljeve koje imate kada su u pitanju kondicija i/ili gubitak tjelesne težine.

Ipak, koliko god hodanje bilo jednostavno, nije uvijek lako pronaći motivaciju za izlazak u šetnju.

Problem se često poveća u hladnijem periodu godine, kada su dani kratki, a temperature niske, pa se lakše zavući pod dekicu nego se zaputiti u šetnju.

Međutim tu su mali trikovi koji vam mogu pomoći da ne odustanete, odnosno da odradite zacrtanih pet, deset ili više kilometara. Redovna aktivnost donijeti će i bolje rezultate, prenosi Ljepota i zdravlje.
1 Pronađite društvo

Ako obično hodate sami, da vam šetnja ne bi dosadila, barem povremeno povedite društvo. To može biti vaš partner ili partnerica, kućni ljubimac, prijatelj, prijateljica… Bilo ko s kim ćete uživati u ugodnom razgovoru koji će vam poslužiti kao izvrsna motivacija za nastavak aktivnosti.
2 Slušajte muziku/podcaste/audioknjige

Ako ste ipak tip koji uživa u solo šetnjama, ponekad tišinu možete razbiti omiljenom muzikom, zanimljivim podcastima ili audioknjigama. Naravno, muziku i sve drugo što odlučite slušati ne slušajte preglasno kako biste mogli pratiti šta se događa oko vas, posebno ako šetate dijelovima na kojima se odvija saobraćaj.
3 Odaberite lijepu rutu

Proučite lokacije u blizini svog doma i za šetnju birajte lijepe i zanimljive rute. To zavisno od vašeg mjesta stanovanja mogu biti šetnje oko jezera, uz rijeku, kroz šumu, lijepe ulice… Lijepe rute takođe su odlična motivacija jer ćete, osim u šetnji, uživati i u predivnim prizorima.
4 Zadajte si cilj

Ako imate omiljenu lokaciju za šetnju, da vam ne bi dosadila, zadajte si cilj da je kroz određeno vrijeme prolazite brže nego trenutno. Zadajte si cilj da u mjesec dana skratite potrebno vrijeme za prolazak rute za pet minuta. Svaki pomak veseli, a vi ćete imati odličnu motivaciju za svaki novi izlazak u šetnju.
5 Pratite broj koraka (i pređenih kilometara)

Većina mobitela u današnje vrijeme ima opciju praćenja broja koraka, a tu su i pametni satovi i ostala pomagala. I tu si možete zadati cilj, naprimjer često spominjanih deset hiljada koraka, zbog čega nećete odustati od šetnje dok ih ne pređete.
6 Takmičite se s prijateljima/kolegama

Prijatelji, partneri, kolege… ne moraju biti samo dobar poticaj ako hodaju s vama. Možete i organizirati međusobno takmičenje u hodanju. Zadajte si kilometre koje morate odraditi, broj koraka, broj šetnji u sedmici.. Sve možete začiniti i sitnim nagradama kako bi motivacija bila još veća.
7 Ako niste raspoloženi, u redu je preskočiti šetnju

Možda ste odlučili šetati pet dana u sedmici, ali taj peti dan baš vam se ne da. Možda ste umjesto do 17 radili do 19 sati i jednostavno ste preumorni. Možda vas boli glava.

Možda samo ipak želite ostati pod onom dekicom. U redu je nekad preskočiti i isplaniranu aktivnost i idući put izaći u šetnju s dodatnom motivacijom. Jedna preskočena šetnja nikome neće nanijeti štetu. Potrudite se samo da se preskakanje ne pretvori u pravilo. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh