Svaštara

MIRISNE, SLATKE I ZDRAVE

Breskve pružaju velik broj nutrijenata sa jako malo kalorija i bez ikakvih masti.

Breskva - Ljepota.ba

Breskve potječu iz Kine, gdje su prvi put kultivirane, potom su prenesene u Perziju odakle su došle u Evropu.

Istraživanja pokazuju da su breskve dobar izvor antioksidansa. Vitamin C i E se u tijelu ponašaju kao antioksidansi, a tu su još i klorogenska kiselina, karotenoidi, rutin i kvercetin. Antioksidansi se nalaze i u kori i u mesu breskve.

Koliko trebate pojesti breskvi da unesete kalorija koliko ima jedan prosječan ručak?

Breskve mogu biti korisne osobama koje žele smršati iz razloga što za svoj volumen imaju prilično malo kalorija.

Jedna breskva srednje veličine ima oko 60 kalorija. To znači da biste morali pojesti čak 10 breskvi da unesete kalorija koliko ima jedan prosječan ručak.

Stoga, zamijenite užine (kolače, sladolede i grickalice) sa mirisnim i slatkim breskvama i sigurno ćete izgubiti na težini.

Pored toga, breskve, kao i većina voća, sadrže mnogo vlakana. Vlakna pomažu probavi i sprečavaju zatvor. Također smanjuju holesterol i čuvaju srce.

Jedina mana breskve je ta što su mnogi ljudi alergični na nju. Alergija se dešava zbog osjetljivosti na protein koji se nalazi u breskvama i bademima. Može se manifestirati problemima sa dišnim putevima, oralnim simptomima ili probavnim smetnjama.

Neke osobe mogu tolerirati oguljene ili konzervirane breskve dok im svježe breskve sa korom smetaju. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh