Svaštara

Kako da vam hljeb nikada ne bude tvrd

Iako se u većini domova danas ne pravi često domaći hljeb, svi se možemo složiti da je on, ipak, mnogo ukusniji nego bilo koji kupovini.

Hljeb - Stil.kurir.rs

Oni koji još uvijek imaju bake i deke na selu itekako mogu primijetiti razliku u načinu pravljenja i ukusu ove osnovne životne namirnice.

Možda djeluje kao da je naučna fantastika, ali za izradu domaćeg hljeba zaista ne treba puno vremena niti truda.

Da bi on bio sočan i mekan, gotovo puterast, potrebno je dodati mu samo jednu namirnicu. Rezultat će biti fantastičan. prenose nezavisne
Sastojci:

– 2 kuvana krompira (možete ga obraditi i u mikrotalasnoj)

– 500 g brašna

– 2 kašičice šećera

– 7 g suvog kvasca

– 230 g vode (po potrebi)

– 2 kašičice soli

– 30 g ulja
Priprema:

Izbockajte kuvani krompir pa ga stavite u mikrotalasnu na 7 minuta minuta pa zatim izgnječite.

U većoj činiji pomiješajte krompir, brašno, šećer, ulje, so, kvasac, pa zamijesite tijesto rukama.

Izvadite na pobrašnjenu površinu pa još malo mijesite. Činiju, u kojoj ste maloprije mijesili premažite uljem pa vratite tijesto, pokrijte i ostavite da odmara oko dva sata da odstoji.

Nakon toga razvijte tijesto u oblik vekne pa zasijecite na 6 dijelova. Od svakog dijela pravite male loptice (kajzerice) i ređajte u pleh obložen pek papirom. Prekrijte zatim pleh folijom pa ostavite 20 min tako. Pecite na 180 stepeni pola sata. Hljeb je najbolje sjeći kada se malo prohladi, prenosi Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh