Svaštara

Nedostaje vam vatre u krevetu, dodajte ovaj začin u kafu

Senzualna aroma utječe na libido i zato se koristi kao blagi afrodizijak

Sreća - Net.hr

Začini su neizostavan dio prehrane i vrlo često imaju blagotvorno dejstvo na naše zdravlje. Jedan od njih je vanilija, koja, osim što osvaja mirisom, pozitivno djeluje na raspoloženje i zdravlje, prenosi Lepa i srećna.

Ne treba koristiti tečne sirupe

Nutricionisti predlažu da dodate vaniliju u kafu i druge tople napitke, ali važno je obratiti pažnju na jednu stvar.

Ne treba koristiti tečne sirupe s ukusom vanilije, jer se oni sastoje najvećim dijelom od kukuruznog sirupa. U pitanju je najštetnija vrsta šećera, a okus vanilije se dobiva vještačkim dodacima.

Prava vanilija sadrži moćni sastojak vanilin i može se naći u ekstraktima ili cijelim mahunama ove egzotične biljke.

Prirodna vanilija ima jako antioksidativno dejstvo pa štiti ćelije od oštećenja, a miris vanilije smanjuje stres i snižava nivo anksioznosti. Preporučuje se dodatak vanilije svima koji žele da se relaksiraju i poprave raspoloženje.
Pomaže i zdravlju organa za varenje

Tradicionalno, vanilija pomaže i zdravlju organa za varenje, pa zato dodajte malo praha ili ekstrakta u čajeve kad hoćete da umirite nadražen želudac.

Prava vanilija ima i antiinflamatorna svojstva, tako da se savjetuje svima koji se bore protiv upalnih stanja. Senzualna aroma ovog začina utječe i na libido i zato se rado koristi kao blagi afrodizijak koji potiče ljubavno raspoloženje. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh