Svaštara

Zašto su žene osjetljivije na hladnoću od muškaraca

Da li ste nekada primijetili da je ženama uglavnom uvijek hladnije nego muškarcima? Postoji prilično jednostavan razlog zbog čega je to tako.

Hladan vazduh

Medicinska škola Univerziteta “Merilend” je sprovela istraživanje koje je potvrdilo da je tjelesna temperatura žena uvijek viša od tjelesne temperature muškaraca. Odmah ćemo vam reći da, ukoliko ste pomislili da bi zbog ovoga ženama trebalo da bude toplije, griješite. Naime, hladan vazduh je toplom tijelu još hladniji, a sve zbog viška temperature kada je tijelo naviknuto da mu bude toplo.

Ukoliko žena koristi antibebi pilule, temperatura tijela je još viša, s obzirom na to da su u pitanju hormonske pilule, a hormoni, iako mi to ne primjećujemo, utiču na temperaturu tijela.

Naime, čak i kada imaju identičnu kilažu, žene imaju manje mišićne mase od muškaraca, a mišići stvaraju više toplote nego što to radi tjelesna mast i na taj način doprinose dobrom funkcionisanju metabolizma.

Hormonalni status takođe utiče na to što žene i muškarci imaju različite temperature tijela.

Ženski hormoni

Temperaturi tijela i kože doprinose ženski estrogen i progesteron, i to tako što estrogen širi krvne sudove na rukama i nogama, a veći dio toplote se kod žena zapravo troši zbog toga. S druge strane, progesteron može da izazove suženje krvnih sudova na koži, a to znači da bi u neka područja u tijelu moglo da teče manje krvi, da bi neki unutrašnji organi bili topliji.

U zavisnosti od ciklusa, hormonalni status kod žena se, tokom mjeseca, mijenja, a hormoni su krivci za to što su ženama uši, stopala i šake hladnije u odnosu na ostatak tijela, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh