Svaštara

Šta čovjek vidi dok umire? Medicina konačno skenirala mozak čovjeka na samrti: Istina je ono što se nagađalo

Vjerovalo se i ranije da čovjek poseže za svojim sećanjima tokom umiranja.

Po prvi put ikada, naučnici su snimili aktivnost umirućeg ljudskog mozga, otkrivši da on pokazuje iste obrasce kao što se vidi tokom sanjanja, pamćenja i meditacije, otkrila je nova studija.

Nalazi objavljeni u časopisu “Frontiers in Aging Neuroscience” u utorak pokazali su snimak aktivnosti kod 87-godišnjeg pacijenta koji je bio povezan sa aparatom za elektroencefalografiju (EEG) da bi otkrio napade i lečio pacijenta, kada je iznenada dobio srčani udar i preminuo.

Devetsto sekundi moždane aktivnosti koje su izmerene u vreme pacijentove smrti su opisane kao slične „prisećanju života“. Iskustvo, koje se poredi sa onim što se dešava oko iskustva bliske smrti, potencijalno odgovara na pitanje o moždanoj aktivnosti u ovim trenucima, što je zbunilo neuronaučnike.

– Kroz generisanje oscilacija koje su uključene u vraćanje memorije, mozak možda reprodukuje poslednje podsećanje na važne životne događaje neposredno pre naše smrti – rekao je dr Ajmal Zemar, neurohirurg sa Univerziteta Luisvil u SAD, koji je organizovao studiju.

Istraživači su naveli da bi otkrića mogla značiti da mozak ostaje aktivan i koordinisan kako pojedinac umre, pa čak i nakon smrti. Zemar je dodao da „ovi nalazi osporavaju naše razumevanje kada se tačno život završava i generišu važna kasnija pitanja, poput onih u vezi sa vremenom doniranja organa“.

Studija je prva koja ispituje živu moždanu aktivnost umirućeg čoveka, ali prati slične nalaze u oscilacijama uočenim kod pacova koji su držani u kontrolisanom okruženju. Pošto je pacijent ranije pretrpeo povrede mozga usled napada i otoka, istraživači prihvataju da su podaci komplikovani, a Zemar je izjavio da planira da sprovede dalju istragu kako bi potvrdio svoju početnu studiju.

– Nešto što možemo naučiti iz ovog istraživanja je: iako naši voljeni imaju zatvorene oči i spremni su da nas ostave da se odmorimo, njihov mozak možda ponavlja neke od najlepših trenutaka koje su doživeli u životu – rekao je Zemar.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh