Svaštara

OVO JE NAJBIZARNIJE STVORENJE IKADA: Neće vam biti DOBRO kada vidite OVO ČUDO, budi JEZU

Čak i ako se otrov džinovske stonoge ne smatra smrtonosnim (slično ubodu pčele), on i dalje ima potencijal da bude medicinski ozbiljan za malu djecu, kućne ljubimce i ljude sa alergijama na ujede insekata.

stonoga, Foto: Prinstcreen/youtube/Nat Geo WILD

Džinovska stonoga je zasigurno jedan od suvozemnih insekata koji zbog svog upečatljivog izgleda u ljudima budi veliku jezu, piše Espreso.

Džinovska pustinjska stonoga je kopneni mesožder artropoda koji se hrani insektima, gušterima, žabama, glodarima i drugim malim životinjama.

U prosjeku su dugačke između šest i osam inča, odrasle džinovske pustinjske stonoge imaju ravna, narandžasta segmentirana tijela (obično između 26 i 30 segmenata) sa crnim glavama i repovima, što otežava razlikovanje koji je kraj gore.

Džinovska stonoga je okretna i koristi svoje brojne noge da se kreće prilično brzo.

Iako mnogi smatraju da su džinovske pustinjske stonoge agresivne, one obično ubodu samo ako vas vide kao prijetnju ili love plijen za svoju večeru, navodi se na sajtu familyhandyman.com.

Čak i ako se otrov džinovske stonoge ne smatra smrtonosnim (slično ubodu pčele), on i dalje ima potencijal da bude medicinski ozbiljan za malu djecu, kućne ljubimce i ljude sa alergijama na ujede insekata.

Simptomi ujeda uglavnom nestaju za nekoliko sati.

TikTok nalog pod nazivom Notaverageanimals džinovsku stonogu svrstao je u među najčudnije životinje na svijetu.

@notaverageanimals #fyp #trending #explore #naturetiktok #naturescary #animals #animal #scary #weirdtok #weirdanimals #strange #nature #creepyanimal #creepy #insect #insects #insectsoftiktok #bug #flyingbug #beetle #bugslife #macro #centipede #2023 #crawling #venomous #sting #bite #exotic #exoticpets #exoticpet #phobia #phobias #run #runway ♬ Run – AWOLNATION

Video koji pokazuje džinovsku stonogu koja se penje niz ruku i hvata insekte, pokazuje njenu pravu veličinu.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh