Svaštara

Psihijatar otkrio šta je glavni krivac lošeg sna, riješite ga se u 15 minuta

Kao što jedemo, pijemo i dišemo, potreban nam je san da bismo preživjeli. Pa kako nešto što bi trebalo biti tako prirodno, instinktivno i automatsko može biti tako teško?

Nesanica - Zadovoljna.hr

Aric Pratherako, profesor psihijatrije i bihevioralnih nauke na Univerzitetu u Kalifornija, tvrdi da je ruminacija glavni protivnik snu.

“Kao stručnjak koji proučava spavanje, radio sam sa stotinama pacijenata na poboljšanju njihovog sna kroz kognitivno bihejvioralnu terapiju. Kroz svoje istraživanje, otkrio sam da ubica sna broj jedan nisu društvene mreže ili neudoban dušek – to je ruminacija”, kazao je.

Ruminacija je blokator sna jer održava vaš um uzbuđenim, posebno u krevetu, kada je mračno i tiho. Vaša pažnja se vraća na stvarni problem ili obavezu koju niste dobro ispunili.

“Ležao sam u krevetu i ponavljao glupi komentar koji sam dao na zabavi, iako je osoba kojoj sam to rekao vjerovatno zaboravila nekoliko trenutaka kasnije. Negativne misli i emocije poput ovih su ono što neuronaučnici nazivaju “izraženim” jer su tako uočljive i glasne”, dodao je.

Ne postoji čarobni štapić koji bi potpuno isključio ruminaciju. Posao vašeg mozga je da konsoliduje informacije i izgradi nove sinapse iskopavanjem trenutaka i uspomena iz vašeg dana – čak i stvari koje vas uznemiruju.

Najbolje vrijeme za izbjegavanje brige je tokom dana, kada imate važne stvari za obaviti, a nemate vremena da satima budete uhvaćeni u mentalne igrice. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh