Svaštara

OPREZ 10 STVARI KOJE NE SMIJETE DA RADITE 31. DECEMBRA UVEČER I 1. JANUARA: Stari običaji za POSLJEDNJI I PRVI DAN GODINE

Što je strogo zabranjeno raditi na prijelazu iz stare u novu godinu? Naši preci su se pridržavali ovih pravila

Smatrali su da ove greške ne smijemo činiti ako želimo ostvariti svoje želje i ciljeve u narednoj godini.

Što se ne smije raditi 31. prosinca i 1. siječnja?

Ne iznosite ništa iz kuće 1. siječnja, čak ni smeće.

Iznosite stvari iz kuće samo ako ste nešto prethodno unijeli, kažu u nekim našim krajevima.
Ne biste trebali posuđivati ​​novac drugima 31. prosinca i 1. siječnja jer će to izazvati financijske probleme tijekom cijele godine.
Osoba s crvenom ili plavom kosom možda neće prva ući u kuću.
Ne istresajte tepihe 1. siječnja.
Budite nasmijani 1. siječnja, inače ćete cijele godine biti loše volje.
Kao i za vjerske praznike, vjeruje se da prvog dana u godini ne trebamo raditi kućanske poslove, već se posvetiti opuštanju i druženju s obitelji.
Ne započinjite ništa veliko i prevažno 1. siječnja, samo male stvari.
Nemojte jesti piletinu ili puretinu 1. siječnja. Ovaj neobičan običaj dolazi od starog vjerovanja da je perad “prljava” i da se cijele godine nećemo moći riješiti prljavštine.
Pazite da nešto ne razbijete u novogodišnjoj noći. Vjeruje se da je to loš znak, iako narodi naših krajeva njeguju vjerovanje da je dobar znak kad se nešto pokvari na važan dan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh