Svaštara

PAKLA CIGARETA KAO RUČAK! POSKUPLJENJE OD 1. JANUARA: Evo koliko će pušači morati da izdvoje za najjeftiniju kutiju

Pušače u Srbiji uskoro očekuje još jedno poskupljenje cigareta. Akciza na sve vrste cigareta povećava se od 1. januara što znači da će poskupjeti za 10 dinara.

Cigarete - Indikator.ba

Nakon ovog poskupljenja, najjeftinija kutija cigareta prodavaće se za 310 dinara, a najskuplja paklica će ići i do 600 dinara.

Podsjetimo, od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju 2 puta godišnje, u prosjeku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo i posljednje bilo u julu ove godine. Podizanje cijena paklica trajaće sve do 2025. godine, piše Blic Biznis.

Uz njega se na cijenu cigareta zaračunava i propocionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjen. Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih državnih nameta, proizvođaći će povećati cijenu za 10 dinara zbog čega će najeftinije zadovoljstvo pušače koštati 310 dinara a oni koji vole kvalitetniji duvan, moraće iz džepa da izdvoje oko 600 dinara.

Cilj ovih izmjena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umjesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 eura na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 eura po paklici.

Takva praksa, po kojoj se zbog akciznog kalendara, dva puta godišnje uvećavaju akcize, nastaviće se u naredne tri godine što znači da će ovaj državni namet svoju vrijednost promeniti još 6 puta, ako ne računamo ovu koja će se desiti za koji dan, kako bi narednih godina se dostigli standardi koji važe u Evropskoj uniji.

Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbiji cenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU. Za naše prilike u nekim državama, poput Irske gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i 9 eura, to je izuzetno skupo. Ipak,u drugim državama je duhan jeftiniji pa tako se u Austriji prosječna cijena po paklli kreće 5,1 euro, u Češkoj 3,53, Mađarskoj 3,90 , Sloveniji 3,69 a u Italiji 4,90 eura dok je u Bugarskoj samo 2,5 eura.

I iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta uvećava se za dinar po milimetru što znači da će i oni koji ih koriste plaćati skuplje svoj užitak a poskupjeće i nesagorijevajući duhan. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh