Svaštara

Evo zašto žene glasno uzdišu za vrijeme vođenja ljubavi

Naučno dokazane činjenice

Vođenje ljubavi - Cosmopolitan.hr

Od hita “Kad je Hari sreo Sali” do serijala “Seks i grad” i bilo kojeg porno filma žene u zanosu strasti, žene ne samo da glasno otkrivaju svoje zadovoljstvo, već ono poprima i pomalo paćenički ton oplakivanja radosti.

Ali, je li to samo kinematografski prikaz ili stvarno postoji nešto bitno u bučnom seksu – upravo to su analizirali stručnjaci. 2011. je ekipa naučnika izdala istraživanje na tu temu, tehnički poznatu pod nazivom “kopulatorna vokalizacija”U istraživanju su ispitali 71 ženu od 18 do 48 godina detaljima o njihovim zvukovima tokom seksa. Otkrili su kako većina njih proizvodi zvukove u krevetu, ali ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umjesto toga, 66 njih je priznalo kako stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 posto žena to čini da se osjećaju više seksi i samopouzdanije.

Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou prije i simultano s orgazmom muškarca – zaključili su istraživači. Osim toga, dodaju kako žene ubacuju “vikanje” kako bi smanjili “dosadu” u krevetu.

Foto: beloved-stories.com
– Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, no bombardovanii smo kroz medije s idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom – kaže naučnica Kristen Mark sa fakulteta Indiana.

Stoga, stenjanje je poprilično mudra strategija glumljenja orgazma, no zapravo nema ništa mudro u tome

– Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očito nije tako – kaže autorka i tzv. seksualna nastavnica Patty Brisben, koja savjetuje ženama da se koriste stenjanjem i uzvicima samo kad je nešto dobro, a ne kad želi da se što prije završi,piše Avaz

I ženke životinja se oglašavaju za vrijeme seksa. Lažno ili ne, žene nisu jedina bića koji proizvode zvukove za vrijeme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, npr. ženke majmuna babuna, imaju veliki broj stenjanja. Ta buka postaje sve jača kako se približavaju ovulaciji te kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj ljestvici.

Seksualne performanse i primatologe na stranu, stenjanje i buka tokom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je kako su danas žene glasnije nego ikad.

– Žena se uči da preuzme odgovornost nad ličnim užitkom, a one mogu učiniti i korak više te postati učiteljice svom muškarcu – kaže Brisben, koja ističe kako je dokazano da stenjanje potiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh