Svaštara

OVAJ RECEPT JE LIČNO KRALJICA NAPISALA 1959. GODINE: Probajte omiljeni slatkiš Elizabete II

Recept za omiljenu poslasticu kraljice Elizabete II će vas oduševiti, a vjerovatno ćete je i vi obožavati!

Kraljica Elizabeta - screenshot

Otkako je preminula kraljica Elizabeta II, o njenom životu se piše u svim svjetskim medijima. Međutim, ovih dana na društvenim mrežama kruži recept za jednu od njenih omiljenih poslastica – škotske palačinke.

Naime, kako se ističe, kraljica ga je lično napisala i poslala još 1959. tadašnjem američkom predsjedniku Dvajtu D. Ajzenhaueru, koji je bio sa suprugom Mami u dvorcu Balmoral da posjeti Elizabetu II, a za doručak su im servirane takozvane drop scones, odnosno škotske palačinke.

To je vrsta prženog tijesta koje podsjeća na američke palačinke. Dezert ih je do te mjere oduševio, da je par zatražio i recept, a kraljica im je isti poslala pisanim putem. Uz potrebne sastojke, kraljica je ukratko opisala i kako se palačinke pripremaju, a potom je dala i nekoliko praktičnih savjeta.

– Kada pravim manje palačinki, smanjim količinu brašna i mlijeka, ali količinu ostalih sastojaka ne menjam. Također, ponekad sam ih pripremala tako što sam umjesto šećera koristila melasu ili zlatni sirup i to može da bude veoma ukusno – napisala je Elizabeta.

I posebno je naglasila da bi trebalo tijesto za palačinke prilično dugo mutiti, ali i da ne bi trebalo da stoji dugo prije nego što palačinke počnu da se prže.

Neophodni sastojci:

4 šoljice brašna (oko 400 grama)
4 kašike šećera u prahu
2 šoljice mlijeka
2 jaja
2 kašičice sode bikarbone
3 kašičice vinskog praška za pecivo (dostupan u bolje snadbjevenim prodavnicama zdrave i organske hrane)
2 kašike istopljenog putera

Kako se pripremaju?

Umutite zajedno jaja, šećer i polovinu potrebne količine mlijeka. Dodajte brašno u umućenu smjesu, pa ponovo miješajte, dodajući i preostalo mlijeko, sodu, prašak za pecivo i maslac. Tijesto treba da bude gušće od smjese za obične palačinke, odnosno ne bi trebalo da se razliva.

Ova vrsta palačinki bi trebalo da podsjeća na oblikom na američke, dakle pravite manje krugove na tiganju, čije se dno ne lijepi.

Podmažite ga uljem, sačekajte da se dobro zagrije i počnite da pržite palačinke. Kada se na njihovoj površini pojave mjehurići, okrenite je i pecite na drugoj strani još oko 30 do 60 sekundi, odnosno dok ne porumene. prenosi “Novi“.

Prijatno!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh