Svaštara

MUŠKA KONTRACEPCIJA: Nije pilula nego gel koji se utrlja u kožu

“Rezultati su mnogo bolji nego što smo očekivali i jako smo uzbuđeni”, izjavila je dr. Diana Blithe, voditeljica Nacionalnog instituta za zdravlje djece i ljudski razvoj (NICHD) koji u suradnji sa znanstvenicima Centra za biomedicinska istraživanja od 2018. razvijaju novi muški kontracepcijski gel nazvan NES/T (Nestorone®/Testosteron).

Dizajniran da se apsorbira kroz kožu uz minimalne nuspojave. Istraživanje je u IIb fazi, a studija ove faze kliničkih ispitivanja gela pokazuje visoku stopu učinkovitosti, i nisku razinu nuspojava poput sniženog libida, akni, debljanja i promjene razine kolesterola. Stotinu je parova uspješno završilo jednogodišnje kliničko ispitivanje, a istraživači se nadaju kako će uskoro moći ući i u treću fazu procjene sigurnosti i učinkovitosti ove nove vrste kontracepcije, jedinstvene za muškarce.

Brojna istraživanja javnog mnijenja o kontracepciji pokazuju kako postoji sve veći interes i volja među muškarcima da se više uključe u planiranje obitelj. Žene već dugo sanjaju dan kad će muška kontracepcija, da li kroz pilule ili gel, biti stvorena. Međutim, muškarci nemaju druge kontracepcijske mogućnosti osim vazektomije ili kondoma.

“Nijedan proizvod za kontrolu rađanja za muškarce u SAD-u nije dospio u 3. fazu”, naglasila je dr. Blithe i najavila kako će se, kad se to dogodi, istraživački tim naći na do sada neistraženom teritoriju. Morat će blisko surađivati ​​s FDA-om kako bi definirali parametre studije, kao što je koliko ljudi treba uključiti i koliko dugo. Također će morati definirati učinkovitost i specificirati kako bi izgledao uspjeh.

“Kad bi ovo bila studija o ženskom kontracepcijskom proizvodu, znamo što možemo očekivati ​​– postoje proizvodi koji su prošli te korake i dostupni su na tržištu. Ali ne postoji usporedba ili standard za muški proizvod,” objasnila je dr. Blithe.

Što je NES/T?
Riječ je o prozirnom gelu koji muškarac svakodnevno nanosi utrljavanjem male kapljice u kožu na svakoj lopatici. Gel se sastoji od dva hormona, nestorona koji djeluju na zaustavljanje proizvodnje sperme i testosterona koji istodobno održavan seksualni nagon i funkcije. Također je reverzibilan; razina sperme se vraća se na normalu za oko četiri mjeseca nakon što muškarac gel prestane koristiti.

Tijekom druge faze kliničkog ispitivanja bilo je parova koji su nakon završetka dvogodišnjeg istraživanja i primjene gela kao kontracepcijskog sredstva, odlučili imati djecu. Njihove stope začeća i živorođene djece slične su onima u općoj populaciji, što ponovno potvrđuje reverzibilnost NES/T i ukazuje na to da buduća plodnost korisnika nije narušena.

Muška kontracepcija najranije za pet godina na tržištu
U studiji o posljednjoj fazi kliničkog ispitivanja koja je objavljena ove godine parovi su podijelili i svoja iskustva. Redom su pozitivna, a mnogi su parovi pitali mogu li se ponovno uključiti u studiju kako bi nastavili koristiti NES/T. Nekoliko ih je izrazilo užasnutost koliko dugo može potrajati dok proizvod dođe do kupaca. Čak i nakon uspješne 3. faze istraživanja, koja bi mogla potrajati još pet godina, predstoji još pokoja dok se proizvod ne komercijalizira.

“Mislim da je naša studija pomogla razotkriti mnoge mitove koji okružuju kontrolu rađanja kod muškaraca, jer su parovi koji su u istraživanjima sudjelovali prevladali društvene prepreke. Muškarci to žele koristiti, a žene im vjeruju da će to koristiti“, naglasila je dr. Blithe.

Da teret planiranja obitelji ne nose samo žene
Kako NICHD još od kasnih ’60-tih provodi istraživanja i studije o kontracepciji i reproduktivnom zdravlju, a najveći broj njih je bio usmjeren na žene. Istraživači su zahvaljujući tim dugogodišnjim kliničkim iskustvima napravili usporedbe i analize te uočili razlike između negdašnjih studija i ovih novijih koje istražuju mušku kontracepciju.

“Primijetili smo jednu značajnu razliku, bojazan žena da će se, nakon što su iskusile korištenje kontracepcije koju uzimaju njihovi partneri, morati vratiti ženskim metodama kontracepcije. Što govori koliko im je odgovaralo da teret planiranja obitelji ne nose samo one, nego ga mogu podijeliti s partnerom“, rekla je dr. Blithe, prenosi reci.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh