Svaštara

Zašto čujemo more kada prislonimo školjku na uho i o čemu se tu zapravo radi?

Predivna je uspomena svakoga od nas prislanjanje školjke na uho i zvuk mora.

Školjke - Atma.hr

Vrijeme da raspršimo taj mit o tome kako je to zaista zvuk mora. Ono što zapravo čujemo je ambijentalna, odnosno pozadinska buka čija je amplituda povećana zbog svojstava školjke.

Naime, tvrde, zakrivljene površine unutar školjki reflektiraju zvučne valove što uzrokuje “poskakivanje” valova unutar školjke. Zbog toga školjka djeluje kao rezonator pojačavajući određene frekvencija zvuka koji su tada glasniji nego što bi bili bez školjke prislonjene na uho.

Frekvencije koje čujemo ovise o veličini i obliku školjke, a ako je školjka nepravilnog oblika, rezonirat će na više frekvencija. Školjku možemo doživjeti kao puhački instrument jer ima skup rezonantnih frekvencija na kojima će zrak unutar školjke vibritati jače.

Također, znanstvenici ističu kako nam uopće nije potrebna školjka kako bismo čuli ono što popularno opisujemo kao zvuk mora, nego isti efekt možemo doživjeti i ako na uho prislonimo šalicu ili zdjelu, prenosi klik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh