Svaštara

Riješite se i najgoreg mamurluka u nekoliko poteza

Konzumiranje previše alkoholnih pića može vam ostaviti kao posljedicu mamurluk sljedećeg dana pri čemu ćete najvjerovatnije patiti od glavobolje, bolova u stomaku i napadaja povraćanja zbog čega možete izmoreni i neraspoloženi za bilo koji posao osim ležanja u krevetu ostatak dana.

"Liječenje" mamurluka - Mojportal.ba

Konzumiranje previše alkoholnih pića može vam ostaviti kao posljedicu mamurluk sljedećeg dana pri čemu ćete najvjerovatnije patiti od glavobolje, bolova u stomaku i napadaja povraćanja zbog čega možete izmoreni i neraspoloženi za bilo koji posao osim ležanja u krevetu ostatak dana.

Srećom, ne morate trpjeti bolove jer postoje kućni lijekovi protiv mamurluka kojima možete pokušati otkloniti simptome, piše Healthybuilderz.
Pij puno vode

Jedan od razloga zašto se probudite s pulsirajućom glavoboljom je taj što vaše tijelo nema dovoljno vode u sebi. Kako biste umanjili efekat mamurluka, svakako pijte vodu između rundi.

Trebali biste piti dosta vode i sljedeći dan kako biste mogli ukloniti toksine.
Jedite doručak

Budući da vašem tijelu nedostaju prijeko potrebni elektroliti, trebate mu dati ono što mu treba i to doručkom. Ipak, nemojte jesti previše jer će vas želudac sigurno boljeti nakon noći opijanja.

Birajte namirnice koje su lakše probavljive poput žitarica i tosta.
Limun i med

Ovo je vjerovatno jedan od najjednostavnijih lijekova za mamurluk koji možete naći jutro nakon opijanja. Ova dva sastojka savršena su za neutralizaciju toksina u alkoholu zahvaljujući prisutnosti intrinzične lužine u limunu i fruktoze sadržane u medu. Kombinacija meda i limuna takođe može ubrzati probavu alkohola pa se njegovo djelovanje smanjuje.
Đumbir

Kako biste smanjili osjećaj mučnine, kao i druge simptome povezane s previše alkohola, uzmite malo đumbira. Ovaj je začin poznat po svojoj sposobnosti da probavi bilo kakav višak alkohola u vašem tijelu.

Možete žvakati đumbir kako biste ublažili mamurluk ili možete popiti čaj od đumbira koji ima iste učinke.
Pijte tekućine koje su bogate elektrolitima

Osim vode, postoje i druge vrste tekućine koje vam mogu pomoći u oživljavanju tijela nakon večeri pijanstva.

Tekućine s visokim udjelom elektrolita su na primjer kokosova voda, sportska pića, pa čak i mesna supa. Ove tekućine mogu dovesti u ravnotežu sadržaj kalijuma i soli u vašem tijelu.
Paprena metvica

Još jedan lijek protiv mamurluka koji biste trebali isprobati je paprena metvica. Ova mala biljka djeluje poput antacida, a možete je žvakati ili dodati u čaj kako biste ublažili bolove u stomaku. Uz to, može ublažiti i nakupljanje gasova u želucu, kao i u crijevima. prneose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh