Svaštara

Šta se dešava ako svakog dana popijete čašu vode sa sodom bikarbonom

Sodu bikarbonu ima gotovo svako domaćinstvo, a ova namirnica ne samo što je odličan saveznik u čišćenju, već i u održanju zdravlja čitavog organizma. Razloga je više zašto bi trebalo da svako jutro popijete čašu vode sa pola kašičice sode bikarbone.

Soda bikarbona - Blogspot

1. Regulišu želučnu kiselinu

Voda u kombinaciji sa sodom bikarbonom neutrališe želučnu kiselinu, tako da može pomoći u ublažavanju tegoba žgaravice i refluksa. Sjajno reguliše probavu i rad digestivnog trakta.
2. Smanjuje kiselost

Hrana koju konzumiramo, proizvodi kiseline, a kiselo okruženje doprinosi razvoju bolesti. Kiselost u organizmu povećava rizik od nastanka osteoporoze, astritisa, pa i kancera. Soda neutrališe tu kiselinu. Ali ni tu ne treba pretjerivati u količinama ove namirnice.
3. Antiseptik

Voda sa sodom bikarbonom može se koristiti u prevenciji različitih virusa i bakterija. Ona ublažava tegove upale grla i usne duplje. Dovojno je da isperete grlo ovim rastvorom.
4. Pomaže u liječenju infekcija urinarnog trakta

Soda bikarbona u kombinaciji s vodom preventivno djeluje kod infekcija urinarnog trakta, ali sjajan učinak ima i u ublažavanju tegoba pomenutih infekcija. To se sve dešava zahvaljujući tome što smanjuje kiselost urina.
5. Može regulisati nivo holesterola

Posebno se ovaj napitak preporučuje ako vodite borbu s povišen nivoom lošeg holesterola u krvi. Ali, treba biti oprezan! Osobe koje pate od hipertenzije ne bi smjele da piju sodu bikarbonu zbog povišenog nivoa natrijuma. prneose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh