Svaštara

FENOMEN KOJI FASCINIRA NAUČNIKE: KAMENI CVIJET I NJEGOVA LJEKOVITOST

Naučnici iz nekoliko bugarskih naučno-istraživačkih organizacija udružili su svoje snage da bi dokazali da kameni cvijet pomaže u liječenju infekcija izazvanih sezonskim virusima i virusom korona.

kameni cvijet - hayat

Istraživanja su počela 2017. godine nakon što je utvrđeno da ova biljka ima blagotvorno dejstvo i pomaže u liječenju konjunktivitisa i herpesa.

Tada su naučnici odlučili da ispitaju ljekovita svojstva biljke kada su u pitanju virusi gripa. Nedugo nakon što je počela pandemija korone naučnici su svoje napore preusmjerili na ispitivanje dejstva biljke na humani virus korona. Ispitivanja su utvrdila da kameni cvijet u velikoj mjeri može da spriječi razvoj i množenje virusa – efikasan je preko 63 odsto.

Na ovom projektu rade naučnici Instituta za organsku hemiju, Instituta za mikrobiologiju i Instituta za opštu i neorgansku hemiju BAN, Nacionalnog centra za zarazne i parazitske bolesti i Instituta za agronomiju i biologiju Akademije poljoprivrede. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh