Svaštara

Vaš vrt može izgledati lijepo i u zimskim danima – 10 biljaka kojima zima i mraz ne mogu ništa

To što je prošlo ljeto i sve je manje toplih i sunčanih dana ne znači da vaš vrt ili balkon ne može izgledati lijepo.

infpult

Postoji jako mnogo cvijeća koje može da izdrži niske temperature i zimske dane, a koje možete posaditi u svoj vrt ili njima ukrasiti svoj balkon. Pogledajte koje su to biljke koje mogu razbiti zimsku monotoniju i probuditi toplinu u vama u hladnim zimskim danima.

1. Ukrasni kelj; Ova biljka je jako jednostavna za uzgoj i ne zahtjeva posebnu njegu, a može izdržati temperaturu i do -15 stepeni Celzijusa. Ukrasni kelj voli sunčana mjesta gdje će njihovi prelijepi listovi u boji izgledati prelijepo na Suncu.

2. Vrijesak; Vrijesak je višegodišnja polugrmolika biljka koja jako dobro podnosi niske temperature. Ne voli previše vlažna mjesta i mjesta koja su većunu dana u hladu. 3. Sirištara; Sirištara ili srčanik je cvijet sa jako lijepim plavim cvjetovima.

Ovo je jedan od rijetkih cvjetova koji može podnijeti temperaturu i do -29 stepeni Celzijusa. Voli Sunce i cvjetaće sve do prvih mrazeva. 4. Hrizanteme; Ovo cvijeće, koje ima prilično širok raspon boja, obično se poistovjećuje sa grobljima.

Šteta, jer će u vrtu izgledati vrlo impresivno sve do pojave prvih mrazeva. 5. Granadska nertera; Ova prekrasna biljka koja je slična mahovini ne voli mnogo topla i sunčana mjesta zato je jako pogodna za hladnije dane. Ova biljka je ukrašena narandžastim, bijelim ili žutim perlama.

6. Zvjezdan; Cijela porodica ovog cvijeća uključuje čak 600 vrsta sa širokim spektrom boja. Obično je to jesenje cvijeće koje cvjeta do prvih mrazeva. 7. Peruanski mijeh; Plodovi ove biljke izgledaju kao čeri paradajz i jestivi su.

Bogate su mineralima i vrlo se često koriste kao ukrasni element u jelima. Ova biljka voli vlažno tlo i sunčana mjesta. 8. Ajanija; Ova ne zahtjevna vrtna trajnica doseže visinu od 30-50cm. Grmolikog rasta i vrlo razgranatog korijena.

Ova biljka može izdržati hladnoći do -15 stepeni Celzijusa, a karakteristična je po svojim žutim cvjetovima u obliku dugmeta. 9. Pasiji trn; Ovaj listopadni grm može dostići visinu i do 6 metara. Njegovi narandžasti plodovi osim što su jako dekorativnog i lijepog izgleda su i jako zdravi,piše Infpult

10. Egipatska zvijezda; Cvjetovi ove biljke su vrlo mali, obično crveni, bijeli, ljubičasti, ružičasti. Savršeni su za uzgoj u saksijama. Vole Sunčana mjesta, ali ne voli previše suvo tlo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh