Svaštara

Šta se dešava sa bakterijama ako odjeću perete na 30 i 40 stepeni?

Mikrobiolozi savjetuju da se odjeća pere na najmanje 60°C, što posebno važi za dječju odjeću jer su djeca osjetljivija i imunitet im nije uvijek potpuno razvijen.

Odjeća - večernji.hr

Prema istraživačima, odjeća koja se pere na niskim temperaturama može da prenosi bakterije poput ešerihije koli, koja živi na našoj koži i u organizmu, i to na temperaturi od 37°C stepeni. To znači da ih niska temperatura od 30°C neće ubiti.

Mikrobiolozi iz tog razloga savjetuju da se odjeća pere na najmanje 60°C, što posebno vrijedi za dječju odjeću jer su djeca osjetljivija i imunitet im nije uvijek razvijen u potpunosti. prenosi “Novi“.

A da biste bili sigurni da ste se pranjem riješili svih bakterija, stručnjaci savjetuju i da povremeno ‘okrenete’ i prazan bubanj u mašini. Praznan bubanj, upalite na najvišu temperaturu, na 90°C stepeni, kako biste se riješili svih bakterija, piše portal “24sata.hr”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh