Svaštara

Porodila se prije vremena, a na poslu joj priredili PAKAO: Sada će morati da joj isplate 25.000 eura

Iako nije imala novca za dobrog advokata, uspjela je da dobije na sudu.

Trudnica - Ilustracija / Gugu.ba

Doktorka Kejti Lidster iz okoline Londona degradirana je sa pozicije u britanskom istraživanju i inovacijama (UKRI) dok je brinula o svom drugom djetetu Daisi, koja je rođena dva mjeseca prije nego što je bio termin.

Zbog komplikacija, morala je prevremeno da se porodi carskim rezom, nakon čega je Kejti dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj.

Poslije sedam meseci vratila se na posao, ali joj je menadžer komapanije u telefonskom razgovoru rekao da je njeno radno mjesto ugašeno i da će morati da se zadovolji drugim mjestom u firmi, gdje bi znatno manje zarađivala.

Pet nedjelja kasnije, koleginica joj je poslala kopiju internog oglasa za posao koji je gotovo identičan ulozi koju je dr Lidster obavljala prije nego što je otišla na porođaj.

– Oglas je bio potpuno isti. Samo su dodali jednu riječ i još jednu odgovornost koja mi nije bila strana i koju sam svakako obavljala. Mene su slagali da je moje mjesto ugašeno, a očigledno su htjeli da zaposle nekog drugog – navela je Kejti za Miror.

Ona je prošlog decembra dala otkaz i tužila firmu, a u nemogućnosti plaćanja advokata, zastupao ju je njen suprug, kao i kolega naučnik.

Nekoliko mjeseci kasnije sud je naložio UKRI-ju da isplati odštetu Kejti Lidster u iznosu od 27.000 evra, plus kamatu.

Sudija je posebno istakao činjenicu da su poslodavci bili svjesni da je njihovoj zaposlenoj dijagnostikovana anksioznost nakon traumatičnog porođaja.

– Osjećam veliko olakšanje jer je sve gotovo i veliki teret mi je skinut s leđa. Sada mogu da se usredsredim na kvalitetno provođenje vremena sa porodicom i da počnem da se fokusiram na karijeru – istakla je Kejti.

Sa druge strane menadžemnt kompanije nije želio da odgovara na pitanja novinara, već su samo priznali odgovornost i poželjeli su bivšoj zaposlenoj sve najbolje u daljem životu, piše “Objektiv“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh