Svaštara

Donijela je odluku da ABORTIRA i popila tabletu, a onda… Rodila je ŽIVO DIJETE u 18. sedmici TRUDNOĆE!

Nevjerovatno, ali istinito!

Lorin Denison - Twitter

Lorin Denison (27), bila je trudna sa svojim četvrtim djetetom, kada je test u 15. sedmici pokazao da ima Edvardsom sindrom. To je rijetko, ali vrlo ozbiljno stanje i većina beba sa Edvardsovim sindromom će umrijeti prie ili neposredno tokom rođenja.

Lorin i njen partner Skot Votson (35), donijeli su mučnu odluku da izvrše medicinski abortus nakon što im je rečeno da dijete najvjerovatnije neće biti rođeno živo.

Lorin se vratila u bolnicu, te je popila tabletu za pobačaj u 18. sedmici trudnoće – ali je bila zapanjena kada se njen sin rodio živ. Njegovo lagano “umiranje”, u danima koji su prolazili, kako je ona rekla za nju kao majku predstavljali su pravu torturu i mučenje.

– Drago mi je što sam imala malo vremena sa njim, ali je to mnogo otežalo situaciju – izjavila je i dodala:

– Rekli su mi da ima tipičan Edvardson sindrom i da će umrijeti prije ili kasnije, neposredno nakon rođenja, ali je moj dječak imao lavlje srce. Mislila sam da sam donijela najtežu odluku kada sam riješila da abortiram, ali održati njega u životu zapravo je bilo deset puta gore. Samo želim da kažem sve ovo, da majke znaju. u slučaju da im se ovo dogodi.

– Morala sam da gledam kako mu otkucaji srca usporavaju i kako njegov život polako odlazi od njega. Kada ga je moj muž uzeo u naručje rekao je “On diše”, a doktori su na to odgovorili “Nema šanse”. Kada sam popila prvu tabletu za pobačaj u 6. sedmici rekli su mi da se neće roditi živ. Nisu provjeravali otkucaje srca prije izazivanja porođaja, a voljela bih da jesu. Nemam riječi koliko je bilo grozno – rekla je Lorin.

Edvardsov sindrom je rijetko stanje i većina beba sa njim ne živi do kraja ili umire nekoliko sati nakon rođenja, jer imaju dodatni hromozom, broj 18. Samo 13 od 100 beba sa Edvardsovim sindromom koje su rođene žive žive do svog prvog rođendana.

Edvardsov sindrom može izazvati mješavinu simptoma koji se razlikuju kod različitih ljudi, uključujući poteškoće u učenju, probleme sa srcem, respiratornim organima, bubrezima ili gastrointestinalnim traktom. Nivo bolesti može da zavisi od toga koliko pacijenata ima višak hromozoma i koliko ćelija nosi kopiju, tako da postoji puni, mozaični ili djelimični Edvardsov sindrom.

Ali mali Klio Votson rođen je živ 9. aprila u 15.50, težak 150 g, na šok svojih roditelja, Lorin i Skota, kao i ljekara. Blagoslovili su ga i krstili u bolnici dok je bio živ, prenosi “


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh