Svaštara

Sve što trebate znati o spolnim odnosima nakon menopauze

Svaka će žena u nekom trenutku svoga života ući u menopauzu i suočiti se s brojnim fizičkim i psihičkim promjenama. Te promjene mogu biti zastrašujuće, pogotovo ako u svojoj blizini niste imali nekoga tko je te iste promjene već prošao.

ljubavni par- slobodna bosna

S obzirom da je očekivani životni vijek za žene u Hrvatskoj narastao na 81 godinu, prosječna će žena trećinu ili čak polovicu života provesti u postmenopauzalnom razdoblju. Upravo zbog toga, važno je upoznati se s promjenama koje možete očekivati u tom periodu. Spolni odnosi nakon menopauze ne trebaju biti tabu tema, stoga donosimo nekoliko savjeta kako ih poboljšati.KOJE SIMPTOME MOŽETE OČEKIVATI U MENOPAUZI?
Simptomi koji se javljaju već početkom perimenopauze posljedica su postupnog smanjenja funkcije jajnika koji sada proizvode sve manje spolnih hormona – posebno estrogena, ali i progesterona. Fiziološke menopauzalne promjene imaju manji učinak i na testosteron koji polagano pada s godinama. U perifernim tkivima (nadbubrežnim žlijezdama i masnom tkivu) estrogeni se i dalje stvaraju iz androgena (muških spolnih hormona), no ukupna količina estrogena puno je niža.

Kako spolni hormoni imaju mnogo funkcija i izvan spolnog sustava, njihov manjak u menopauzi može uzrokovati valove vrućine (valunge), umor, debljanje, psihičke promjene, vaginalnu suhoću, osteoporozu i dr. Težina i spektar simptoma pokazuju individualne razlike među ženama, a smatra se da to ovisi o razinama i omjerima preostalih spolnih hormona.

seksualni odnosi u menopauzi
ŠTO JE SA SEKSUALNOM FUNKCIJOM NAKON MENOPAUZE?
Seksualnost je definirana mnogim biološkim, psihološkim i sociološkim čimbenicima koji se na osobit način isprepliću u postmenopauzalnom razdoblju. Popularna je tendencija očekivati da će žene nakon pedesete godine izgubiti interes za seksualnim odnosima, međutim, istraživanja su pokazala da veći dio žena želi nastaviti prakticirati intimne odnose i u zrelijim godinama.

Biološki mehanizmi nakon menopauze ipak dosta utječu na spolne odnose. Naime, čak 42-88% žena u postmenopauzalnom razdoblju navodi da se susrelo s određenim simptomima seksualne disfunkcije od kojih su najčešći:

– suhoća, svrbež, iritacija i peckanje genitalnog područja
– smanjena lubrikacija
– bolni spolni odnosi
– smanjen libido
– smanjeno uzbuđenje
– izostanak i slabljenje orgazma.

Iako su navedeni simptomi razmjerno česti, samo mali dio žena o tome razgovara sa svojim liječnikom, dok velika većina njih zbog nelagode, stereotipa ili manjka informiranosti o mogućnostima liječenja, ipak ne traži pomoć.

ŠTO SE NAKON MENOPAUZE DOGAĐA SA SPOLNIM ORGANIMA?
Otprilike 50% žena gubitkom hormona nakon menopauze susrest će se sa simptomima genitourinarnog sindroma kao što su gubitak elastičnosti te stanjivanje rodnice, vaginalna suhoća i smanjena lubrikacija, bol pri spolnim odnosima (dispareunija), sklonost ozljedama i krvarenju genitalnog područja te urinarni simptomi. Povećani rizik za nastanak genitourinarnog sindroma imaju žene koje nisu vaginalno rodile, pušačice te žene koje ne prakticiraju spolne odnose ni masturbaciju.

Mokraćni mjehur i uretra (mokraćna cijev) tijekom embrionalnog razdoblja nastaju iz istog dijela embrija te nasljeđuju iste osobine, među kojima je i osjetljivost na spolne hormone. Smanjenjem utjecaja hormona, spolni se organi žene čak i anatomski mijenjaju tako da sve više liče spolnim organima prije puberteta, a mokraćni mjehur postane sklon infekcijama te se posljedično javlja čest nagon na mokrenje, bol ili čak inkontinencija mokraće.

Za razliku od ostalih simptoma menopauze koji će nakon nekog vremena spontano proći (npr. valunzi i noćno znojenje), simptomi genitourinarnog sindroma kroničnog su i progresivnog tijeka ako se ne liječe.

Treba imati na umu da navedeni simptomi mogu nastati i kao posljedica nekih drugih stanja i bolesti. Svrbež i iritacije mogu nastati zbog infekcija ili nekih dermatoloških bolesti. Iako je šansa za trudnoćom nakon menopauze minimalna, odnosno nepostojeća, mehaničku je kontracepciju (kondom) poželjno koristiti kako biste se zaštitili od spolno prenosivih infekcija.

seks u menopauzi
ZAŠTO NASTAJU OSTALE PROMJENE SEKSUALNE FUNKCIJE NAKON MENOPAUZE?
Spolni hormoni ne utječu samo na spolne organe već i na moždane funkcije pa tako reguliraju seksualno ponašanje, ali i raspoloženje, emocije i kogniciju. Smatra se da ravnoteža između estrogena i androgena utječe na libido tj. seksualnu želju i uzbuđenje. Česta je pojava da u peri- i postmenopauzi seksualna želja dolazi tek nakon fizičkog podražaja. Određen postotak žena, zbog prevage testosterona, u tom razdoblju osjeća čak i pojačanu seksualnu želju i uzbuđenje.

Uzbuđenje, kao i sposobnost postizanja orgazma, ovise o signalima iz mozga, ali i o krvnoj opskrbi klitorisa i ostatka genitalnog područja – slično kao kod erekcije u muškaraca. Smatra se da zbog hormonalnih promjena dolazi do disfunkcije endotela krvnih žila oko intimnog područja i smanjene osjetljivosti živčanih stanica što dovodi do smanjenja osjetljivosti na podražaj i produljenja vremena potrebnog za orgazam.

KAKO SU PSIHOLOŠKE PROMJENE POVEZANE SA SEKSUALNOM FUNKCIJOM NAKON MENOPAUZE?
Seksualna funkcija ovisi i o sveukupnom psihičkom i fizičkom stanju osobe. Čak i blaži poremećaji spavanja, raspoloženja ili umor mogu znatno poremetiti intimni život. Tjelesne promjene poput debljanja, starenja ili suhoće rodnice mogu utjecati na ženinu sliku o sebi i narušiti njeno samopouzdanje.

Prestanak funkcije jajnika, a time i mogućnosti ostvarivanja potomstva, mnogim će ženama „teško pasti” te kod liječenja seksualnih disfunkcija i taj aspekt promjene vlastite slike o sebi treba imati na umu.

Ukoliko ženi poteškoće oko seksualnih odnosa stvaraju veliko psihičko opterećenje te utječu na njeno svakodnevno funkcioniranje, potrebno je potražiti pomoć liječnika ili terapeuta. Moguće je da je nastupio poremećaj slabe spolne želje (eng. Hypoactive Sexual Dysfunction Disorder) koji se različitim medicinskim i terapijskim metodama može liječiti,piše Poliklinika mazalin

Ne treba zanemariti ni utjecaj partnerovih seksualni problema, u prvom redu erektilne disfunkcije, na vaš odnos. Seksualni problemi, iako fizički možda pogađaju samo jednog partnera, psihički utječu na oboje, kao i na cijeli odnos.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh