Svaštara

Ana ušla u menopauzu sa 17 godina: Kad su joj doktori saopštili šta se desilo, srušio joj se svijet

Kao da je dio nje zauvijek nestao.

Ana Timson - Facebook

Kada je napunila 17 godina, Britanka Ana Timson iz Vorvika primijetila je da su joj mjesečni ciklusi postali neredovni, piše “Objektiv“.

Pokušala je da to pripiše hormonima i periodu puberteta, ali je samo nekoliko mjeseci kasnije primijetila da joj menstruacija polako ali sigurno – nestaje.

Prvo su joj doktori dijagnostikovali visok nivo hormona FSH i dobila je terapiju u obliku kontraceptivnih pilula.

Četiri godine kasnije vratili su se simptomi i nakon nekoliko pretraga dijagnostikovana joj je menopauza. Ana danas ima 38 godina i kaže da je bila potpuno slomljena saznanjem da vjerovatno neće moći da ima djecu.

– Bila sam studentkinja kada sam dobila službenu dijagnozu. Iako tada još nisam razmišljala o djeci, pomisao da ih neću imati u budućnosti bila je poražavajuća. Osjećala sam se kao da mi je neko oteo budućnost. Zatvorila sam se u kuću i tugovala, plakala – napisala je Ana na Instagram stranici.

Iako je terapija ‘sakrila’ simptome, Ana je svoje stanje ispričala partneru koga je upoznala prije osam godina i rekla mu je da neće moći da ima porodicu.

– On je to prihvatio. Shvatili smo da smo sretni i bez djece. Možda se vremenom predomislimo i odemo na vještačku oplodnju da pokušamo tako, ili ćemo možda usvojiti dijete, ali za sada nam je dobro ovako – rekla je Ana za Dejli mejl.

Na kraju otkriva i kako je uspjela da prihvati činjenicu da nije kao ostale žene.

– Mnogo sam se kretala, putovala, upoznavala prirodu oko sebe, družila se sa ljudima. Svako od nas ima nešto što je dobio na poklon od majke prirode, ali i nešto što nema, a volio bi da posjeduje. Jedan je život i moramo ga živjeti najbolje što možemo – smatra Ana Timson.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh