Svaštara

Nikako ne bacajte prvu vodu u kojoj ste kuhali grah! Jako je korisna, čini čuda i naše bake su znale za ovaj trik

U neka davna vremena, kada nisu postojala kupovna sredstva, domaćice su čiste dom najčešće hranom. Pa tako su svježim hljebom prale zidove, kamene podove mlijekom, prozori se čistili krompirom…

Grah - Screenshot

Danas znamo da su sirće, limunov sok i soda bikarbona moćna sredstva za čišćenje gotovo svih površina i aparata i u kuhinji i kupatilu, a rijetko ko zna da i grah može da bude koristan, pišu “Informer“.

Zapravo, voda u kojoj se ova namirnica kuhala.

Znate kako kada kuhate grah, onu prvu vodu bacite? E pa, nemojte! Procijedite je (od eventualnih ljuski koje je povrće pustilo), i pomiješajte sa vrelom vodom.

Ova mješavina čini čuda za staklene površine – od prozora, preko ogledala, pa sve do posuđa. Predmete dobro poprskajte mješavinom, istrljajte sunđerom, pa isperite.

Za nešto jači “dezinfekcioni” efekat i kod upornijih fleka, možete u smjesu dodati i malo alkoholnog sirćeta. Vidjet ćete, rezultat je nevjerovatan!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh