Svaštara

Kako prepoznati da muškarac ima strah od ljubavi: Simptomi koji ukazuju na filofobiju

Simptomi koji ukazuju da vaš partner ima filofobiju (strah od ljubavi)!

Ljubav - Pixabay.com

Da li je moguće da nešto tako čarobno i predivno kao što je ljubav može da nadvlada strah?

Kao posljedica starih trauma ili emotivnih rana iz prošlosti, može se javiti strah od ljubavi, odnosno strah da ponovo ne budemo povrieđeni. Strah od ljubavi ima i svoj stručni naziv i naziva se filofobija.

Kako prepoznati da li partner ima razvijen strah od potpuog predavanju ljubavi i da li je moguće pomoći drugoj osobi da pobijedi ovu blokadu?

Simptomi koji ukazuju da vaš partner ima filofobiju (strah od ljubavi):

– iskustva u teškim i bolnim vezama koje ne uspijeva da ostavi iza sebe
– neprijateljski stav kada razgovarate o osjećanjima
– gubitak interesovanja koje je pokazivao prema vama na početku veze
– odbojnost prema bilo kakvom pokušaju zajedničkog planiranja,
– sebičnost i neprepoznavanje partnerovih potreba

Ukoliko neke od navedenih signala filofobije primijećujete kod svog partnera, ali znate da vas voli i da vam on pruža ljubav, moguće je da ima strah od vezivanja i da se plaši da ponovo ne bude povrijeđen. Otvoreno razgovarajte sa njim, a najbolju pomoć može dobiti putem psihoterapije.

Ipak, najvažnije je da muškarac osvijesti svoj strah, da ga prizna i započne promjene i otpuštanja ovih blokada uz stručnu pomoć.

Kako mu vi možete pomoći?

Odnos sa osobom koja iam strah od vezivanja i ljubavi nije nimalo lak i jednostavan. Ipak, ukoliko smatrate da se za odnos vrijedi truditi, onda je komunikacija ključno rješenje za ovaj izazov. Važno je da vi otvoreno pričate o svojim emocijama, da izgradite poverenje sa partnerom i jasno mu date do znanja da ne želite da ga povrijedite.

Svakodnevno obnavljajte bliskost i povezanost, izgradite čvrste temelje svoje veze, a ukoliko zajedno radite na rješenju, moguće je da ćete uspijeti da uklonite sve prepreke koje sa sobom donosi filofobija, piše “Lovesensa“.

 


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh